Veterináři zakázali kvůli africkému moru prasat jejich lov i krmení. Omezili taky pohyb lidí

3. prosinec 2022 08:35, aktualizováno

Kvůli potvrzenému africkému moru prasat vyhlásila Státní veterinární správa v Libereckém kraji pásmo infekce. Na ploše 200 kilometrů čtverečních okolo Jindřichovic pod Smrkem se nebudou smět lovit divoká prasata.

Čtěte také

Kvůli nákaze se omezí i pohyb lidí. „Pohyb bude omezen pouze na vyznačené cesty a stezky. Rovněž bude zákaz krmení v této oblasti. Co se týká chovu domácích prasat, bude v této oblasti nařízen soupis chovů domácích prasat,“ upřesnil Petr Šatrán ze Státní veterinární správy.

Opatření se přímo dotkne 28 obcí ve Frýdlantském výběžku. Od Bulovky přes Nové Město pod Smrkem, Horní a Dolní Řasnici až po Frýdlant a jeho okolí až po Višňovou. Oblast zahrnuje také například Lázně Libverdu, Raspenavu a Jindřichovice pod Smrkem, kde bylo nalezeno nakažené a uhynulé sele.  

V této oblasti je zakázán lov divokých prasat, lidé mohou chodit do přírody jen po vyznačených cestách. Opatření se dotkne i domácích chovatelů. Ti, kteří chovají prasata k nekomerčním účelům, budou muset zvířata do deseti dnů porazit.

Státní veterinární správa chce předejít přenosu nákazy na domácí prasata. Africký mor prasat se v Česku objevil po necelých pěti letech.

autoři: František Zajíc , Jana Švecová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související