Věřím, že Petr berle po pár týdnech zahodí, říká paralympionik, který pořádá charitativní výstup na Sněžku

29. květen 2014

„Petrovi jsem dal přezdívku bojovník – nehroutí se a sám říká, že mohl dopadnout ještě hůře,“ říká paralympionik Jaroslav Petrouš, který chce charitativním výstupem na Sněžku pomoci dvanáctiletému Petrovi, který přišel o nohu. Výtěžek z akce mu má pomoci zaplatit náklady na léčbu a rehabilitaci. Jaroslav Petrouš chce při té příležitosti upozornit na politické změny, které jenom ztěžují život handicapovaným. „Začali odebírat invalidní důchody všem amputářům,“ nastiňuje.

První charitativní výstup absolvoval Jaroslav Petrouš v loňském roce, kdy podpořil tříletou holčičku, která onemocněla rakovinou a přišla o nohu. „Díky vybraným penězům má asistentku v mateřské škole, jinak by tam chodit nemohla,“ vysvětluje.

Vrásky na tváři mu dělají politici, kteří podle něj handicapovaným v Česku jenom škodí. „Kvůli nesmyslné novele zákona bývalého ministra Jaromíra Drábka se holčička nemohla zařadit do školy pro handicapované. A v normální škole jí řekli, že tam nemůže být sama,“ popisuje.

Čtěte také

Sám se věnuje několik let atletice handicapovaných, poznal při tom amputáře z celého světa. A tuto sobotu absolvuje charitativní výstup na Sněžku pro dvanáctiletého Petra. „Na protéze jsem se naučil chodit 24 dnů po amputaci. Věřím tomu, že Petr na Sněžce nasaje správnou atmosféru a hole během prát týdnů zahodí,“ říká.

Na Sněžku s protézou za dvě hodiny

V sobotu ráno se pod Sněžkou na centrálním parkovišti pořádá velký dětský den, a to napříč všemi handicapy. „Vozíčkáři budou mít cestu lanovkou na Sněžku tam a zpět zdarma. Chystají se různé akce, máme nasmlouvané skvělé kapely,“ popisuje.

Čtěte také

Vůbec první výstup na Sněžku absolvoval loni s protézou. „Bylo špatné počasí, lilo jak z konve. Mnoho známých se sázelo, kdy to vzdám,“ popisuje s tím, že nakonec výstup zdolal za dvě hodiny a dvanáct minut. „Nahoře jsem měl neuvěřitelnou radost, že se něco takového povedlo,“ popisuje.

V roce 2005 po vážném úrazu strávil dva roky po nemocích, absolvoval operace a pobyt v rehabilitačním centru. „Pak jsem začal trpět bolestmi. Jednoho den jsem se rozhodl, že vyhodím všechny prášky na tlumení bolesti a nechám si nohu uříznout,“ vysvětluje.

Co chystá projekt Na Sněžku pro Péťu, které pořádá občanské sdružení Cesta za snem?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

 

autor: prh
Spustit audio