Veřejnost si v Jedličkově ústavu vyzkoušela sport hendikepovaných

22. červen 2016

Jedličkův ústav v Praze dnes ukázal, že i na vozíku se dá žít a dovádět. S tímto mottem pořádá pro školáky jakési prázdniny nanečisto a závěr školního roku zpestřuje svým návštěvníkům i dětem s hendikepem sportovně společenskou akcí. Hnacím motorem všech zúčastněných je kartička s jednotlivými disciplínami, které můžete plnit, i když už máte vousy na bradě.

Účastníci si dnes mohli vyzkoušet celkem 12 sportovních disciplín. Některými z nich byly například vrh koulí, lukostřelba či slaňování vyšehradských hradeb. Akce se přitom zúčastnily jak děti ze základních škol, tak děti z Jedličkova ústavu.

„Všechny tyto aktivity účastníci absolvují na invalidním vozíku, aby mohli pochopit svět lidí s hendikepem. Přitom to ale nemá vyznít pateticky, nebo negativně. Je to o tom, že ačkoliv jsou na vozíku, mohou si přesto všechno užívat všechny tyto aktivity, které jim jsou přizpůsobeny,“ vysvětluje smysl akce ředitelka Nadace Jedličkova ústavu Irena Fodorová.

Jedličkův ústav má blízko ke sportu i mimo speciální sportovní dny pro veřejnost.

„V klubu máme jak začátečníky, tak reprezentanty. Dokonce máme čtyři až pět paralympioniků, kteří se v současné době připravují na paralympiádu v Riu,“ říká šéf Sportovního klubu Jedličkova ústavu Pavel Martínek.

Jedním z paralympioniků, kteří se akce v Jedličkově ústavu zúčastnili, byl i cyklista Jiří Bouška.

„Už jsem tady několikátý rok za sebou. Vždycky je to příjemná akce, protože se děti promísí, takže pak žádný hendikep není vidět. A když se k tomu povede i počasí, tak je to ještě lepší. Vidím to tedy velmi pozitivně,“ hodnotil akci cyklista Jiří Bouška.

autoři: mch , jkn
Spustit audio