Venkovské děti jsou šikovnější než městské, přesto těch zručných ubývá

20. listopad 2012

Děti jsou čím dál méně zručné. Podle některých učitelů řemeslných oborů nezvládají ani základní věci, jako třeba práci s pilkou nebo pilníkem. Může za to i fakt, že se ze základních škol v Česku pomalu vytrácejí dílny. Právě tam se školáci v minulosti učili základům řemesel.

S nešikovnými dětmi se čím dál častěji setkávají například i učitelé řemeslných oborů na Střední škole stavební v Jihlavě. S pedagogem Josefem Štroufem jsem se vypravila do dílen za mladými pokrývači.

„Pozoruji už delší dobu, že je i vyšší procento drobných úrazů, než bývalo kdysi. Má to právě spojitost i se zručností,“ říká učitel, zatímco skupinka mladých řemeslníků řeže pilou úzké latě.

K našemu rozhovoru se přidává i další mistr odborného výcviku Josef Hampl: „Když jim například při ořezávání říkám, aby netlačili na pilku, jak to doříznou, tak se o něco píchnou nebo říznou.“

Jak dodává Josef Štrouf, v prvních ročnících je nejvíc poznat, kteří kluci jsou z vesnice: „Je u nich přece jen znát, že musejí doma pomáhat, a zručnost u nich tedy je. Ti pak dohánějí absenci dílen na základních školách. U žáků z měst už je to horší.“

Peněz je málo, místo železa pracují s textilem

V panelácích se totiž děti s řemeslnými pracemi do styku vůbec nedostanou a rodiče je k nim nijak nevedou. „Tady zrovna vidíte Filipa, který je hodně vepředu. Je šikovný, práce mu jde od ruky. Prostě je to kluk z vesnice,“ chválí Josef Hampl mladého řemeslníka.

Jak se od Filipa dozvídám, dílny na základní škole sice měl, ale výuka v nich byla omezená: „Na základce jsme se učili pracovat většinou se dřevem, s kovem skoro vůbec. Doma občas pomáhám dědovi, třeba mu uříznu železo a tak,“ přiznává šestnáctiletý učeň z Batelova.

Řadě ředitelů základních škol v kraji scházejí na vedení dílen peníze. Potvrzuje to například Zdeněk Wohlhöfner, který vede největší základní školu v Jihlavě v Seifertově ulici: „Děti u nás nevytvářejí nějaké složitější výrobky. Spíš se snaží získat řemeslnou zručnost na drobnějších pracích. Takže používají i méně náročné materiály, jako je papír, textil a podobně.“

Do budoucna chce ředitel peníze na dílny a především na materiál, který se v nich bude zpracovávat, sehnat. Bude na to však prý potřebovat tisíce korun. Kde je vzít, to momentálně netuší.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio