Velvary dnes čeká fotbalový svátek. K pohárovému utkání přijede ostravský Baník. Jak probíhají závěrečné přípravy?

19. říjen 2022 05:08

Hned několik oddílů z menších měst se totiž chystá na významné pohárové utkání, ve kterém půjde o postup do osmifinále MOL Cupu. V Domažlicích se připravují na středeční duel se Spartou, v Chlumci nad Cidlinou na Hradec Králové, v Hlučíně na úřadujícího mistra z Plzně. Sportovní svátek po roce zažijí také Velvary, které přivítají ostravský Baník. 

Pokladní s modrou kasičkou běžně vybírá za utkání místního třetiligového klubu padesátikorunu, ale až přijede Baník, zaplatí fanoušci trojnásobek. A nebude to jediná změna ve zdejším areálu. Auta, která teď stojí za jednou z branek, budou muset parkovat ve městě nebo na speciální povolení v okolí stadionu, který čekají i některé další úpravy.

„Fanoušci hostujícího celku budou mít místa od hlavní tribuny k rohovému praporku a pak ještě za sousední kratší stranou za brankou, firma z nedalekého Slaného přiveze kabinky na WC i zátarasy, ale příznivci budou sledovat fotbal, jak je to tady běžné za zábradlím,“ říká předseda klubu David Vedral.

Ve Velvarech se bude hrát ve středu 19. října utkání MOL Cupu

A jak se ve Velvarech chystají na příjezd vyhlášených ostravských fanoušků? „Vůbec se toho nebojíme, žádné předsudky nemám, jsou to lidi jako všichni, a věřím, že se budou chovat úměrně k zázemí, které tady na malém městě máme,“ žádné ploty a klece tady neplánujeme, to by bylo nedůstojné,“ říká předseda a vzpomíná také na loňský zážitek a zkušenost se Slavií, kterou tehdy v poháru Velvary trápily a vedly v poločase 2:0. A s nadsázkou říká, že snad ani nechtěly postoupit, větší zápas už by v poháru nezažily.

Slavia Velvarům darovala novou lajnovačku, fotbalisté Slavie se ještě půl hodinu po zápase podepisovali fanouškům na hřišti, trenéři s těmi místními poseděli v klubovně a z Anglie jim tehdy zavolal i bývalý slávista Tomáš Souček z WHU. „Málem vám ta csaplárovka nevyšla,“ smál se tehdy reprezentant trenérům do telefonu.

Fotbalový pažit ve Velvarech

Slavia tedy vyhrála 4:2 a postoupila, i když Slavia v dnešní formě bez hvězdného rumunského záložníka Stancia by prý takové utkání těžko otáčela, shodují se skalní fanoušci Velvar, kteří jezdí i na venkovní zápasy svého týmu. Baníku na výjezdu se nebojí, myslí si, že se zbytečně s některými věcmi straší. A těší se na další zážitek. Jen je mrzí, že už Baník nevede Pavel Vrba. Přáli si vidět, jak dostane ve Velvarech „nabřinkáno,“ říkají skalní fandové, kteří už mají lístek na zápas.

Domácí klub je s tím ostravským v kontaktu, odhadují, že by mělo přijet 150 až 200 fanoušků, ale ten počet se prý ještě zvedne o příznivce Baníku, kteří se z pracovních důvodů usadili v Praze a okolí. Ti to totiž mají kousek. Utkání MOL Cupu začíná ve středu 19. října v 15 hodin.

Spustit audio