Velký úspěch české vědy! Česko-americké týmy získají finance z americké vědecké nadace

1. červen 2021

Čeští a američtí vědci budou spolupracovat jako dosud nikdy v historii. Půjde o oblast nanotechnologií, umělé inteligence nebo vědy o plazmatu. Na nejrozsáhlejším partnerství v oblasti vědy a výzkumu se dohodla Grantová agentura České republiky s americkou Národní vědeckou nadací. Ta má na starosti podporu výzkumu, podpořila třeba už přes 200 nositelů Nobelových cen.

Čtěte také

Vědci po vzájemné dohodě vybrali dvě oblasti: nanotechnologii a umělou inteligenci. „Myslíme, že mají velký potenciál rozvoje i aplikací,“ vysvětluje předseda Grantové agentury České republiky Jaroslav Koča.

Česko-americké partnerství

Čeští vědci ve spolupráci s americkými partnery nyní dosáhnou na americké granty. „Základním charakterem schématu je, že nebude financovat projekty parciální, například jen cestování, ale celé,“ upřesňuje Koča.

O konkrétních projektech zatím není jasno: „Ani nemůže, mechanismy jsou soutěžní: soutěž se vyhlásí, přihlásí se žadatelé a všichni projdou náročným výběrovým řízením. Teprve z něj se pozná, které projekty se podpoří.“

„To, že se nám podařilo dohodnout spolupráci s USA, je ohromný úspěch. Díky tomu budou čeští vědci moci budovat spolupráci s univerzitami jako je Harvard či Stanford.“
Jaroslav Koča

Grantová agentura chce soutěž vyhlásit do nejdříve. Tak, aby první česko-americké týmy mohly začít čerpat finanční podporu od začátku roku 2022.

autoři: Petr Král ,
Spustit audio

Související