Velký byznys má kulturu podporovat. Proto máte levnější vstupenky, říká ředitelka Colours of Ostrava

18. červenec 2018

Celkem 21 venkovních i krytých scén, které nabídnou přes 350 programových bodů. V Ostravě začíná 17. ročník jednoho z největších hudebních festivalů v zemi, Colours of Ostrava. 

Unikátní areál bývalých vysokých pecí bude až do soboty plný nejen koncertů, ale i diskuzí, divadel, filmů, workshopů i výtvarných aktivit. „Jsou to nervy,” říká hlavní dramaturgyně, zakladatelka a ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová v Interview Plus.

„Měli jsme letos hodně smůly. Na druhou stranu i přísovečné štěstí, které ke smůle taky patří. Nakonec jsme získali Pharella Williamse s kapelou N.E.R.D., která bude zavírat hlavní stage. Na to vystoupení se velice těšíme,” říká. „Skládání programu a potvrzování hostů jsou nervy,” dodává.

Kdo se letos chystá na Colours of Ostrava, neměl by si nechat ujít Ameriku a Grace Jones

Grace Jones na Heineken Primavera Sound 2017

Okurková sezóna? Zapomeňte. Hudební léto už dávno není dobou odpočinku, relaxace a prázdninového režimu. Přesvědčí vás o tom třeba český Kafka Band nebo světová Grace Jones, kteří už brzy zahrají na Colours.

Agenti velkých interpretů ostravský festival podle Holušové znají. „Dnes už i nejslavnější agenti světa k nám na festival jezdí, přicházejí se podívat, jak to tady vypadá. A jsou nadšení. Pak přichází spousta dalších věcí... jiný festival ten váš přeplatí, nevychází jim to do routingu nebo se na poslední chvíli rozhodnou, že ten víkend vynechávají,” vyjmenovává podrobnosti bookingu.

Colours of Ostrava už dva roky nezveřejňuje počet návštěvníků. „Je to kritérium pouze pro novináře, kteří si chtějí dělat statistiky. Pro nikoho jiného. Navíc, na mnoha jiných festivalech vidím, že to číslo bývá značně nedůvěryhodné. Je kolem toho obrovský zmatek a my, i když jsme to oznamovali naprosto přesně, jsme se setkávali s nedůvěrou. A tak jsme se rozhodli, že tato čísla nejsou pro nás kritériem kvality festivalu,” vysvětluje zakladatelka.

Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava a v Českém rozhlase Ostrava autorka pořadu Barvy hudby

Velký byznys a kultura

Na festival se snesly i výtky, a to v souvislosti s financováním. Colours totiž sponzorují firmy jako Agrofert, ArcelorMittal nebo společnost ČEZ. „Tyhle výtky mi vadí, ale beru to tak, že je to trošku nepochopení a neznalost kritiků. Kdybychom lidem zvedli cenu vstupenky na částku, která by znamenala, že tyhle partnery nemáme, tak by se snesla daleko větší vlna kritiky,” myslí si Holušová.

K hlavním hvězdám letošního ročníku Colours of Ostrava, který probíhá do 21. července v unikátním industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic, patří N.E.R.D., Kygo, Jessie J, London Grammar, Grace Jones, Joss Stone, George Ezra, Paul Kalkbrenner nebo Cigarettes After Sex. Celkově vystoupí 80 zahraničních a 61 českých a slovenských kapel a hudebníků mnoha žánrů – od elektroniky, přes world music, rock, pop, soul až po jazz. Více než 180 řečníků z 25 zemí celého světa pak nabídne 3. ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot.

„Lidé si neuvědomují, že jim partneři vracejí část vstupenky a tím ji vlastně dotují. Taky si myslím, že je to neúcta k lidem, kteří v těchto firmách pracují, kteří, kdyby tu ty firmy nebyly, nemají práci. Je dobře, když se velký byznys prolíná s kulturou a když ji podporuje. Když budeme tvrdit, že nám velké podniky nevoní, tak se chováme jako blázni,” tvrdí.

Aktivista Jakub Černý napsal loni v Deníku Referendum, že „propojení atraktivního festivalu se jmény korporací znamená mimo jiné legitimizování jejich chování na periferii a zajištění veřejně přijatelnějšího jména za velmi levnou cenu”. Holušová tohle odmítá. „Nemá pravdu, vůbec tomu nerozumí. Nemíním se takovými žvásty vůbec zabývat,” dodává ředitelka Colours of Ostrava. 

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio

Související