Velké turistické lodě přivezly do Chorvatska 280.000 lidí

10. září 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Za prvních sedm měsíců letošního roku připlulo do Chorvatska 280 velkých turistických lodí. Jeden z nejmenších jadranských ostrůvků, Barbarinac v Kaštelském zálivu u Splitu, je významným archeologickým nalezištěm. Sběr hlemýžďů a příprava pokrmů z nich jsou odedávna specialitou ostrova Pag.

Za prvních sedm měsíců letošního roku připlulo do Chorvatska 280 cruiserů, tedy velkých turistických lodí, které křižují po světových mořích. Připlulo s nimi na 280.000 turistů, což znamená v průměru 1000 turistů na loď. Cruisery nejčastěji kotví v Dubrovniku, a dále v Korčule, Splitu či Zadaru.

Od poloviny června do konce srpna provedl chorvatský inspektorát na pobřeží 28.500 kontrol. V téměř 40 procentech kontrol, tedy asi v 11.000 případů objevili inspektoři nedostatky a uložili pokuty čtyři miliony kuna. Zavřeli také 837 pokojů a apartmánů a 354 restaurací a kaváren.

Jeden z nejmenších jadranských ostruvků, Barbarinac v Kaštelském zálivu u Splitu, je významným archeologickým nalezištěm. Odborníci tu už objevili desítky ulomků antické keramiky, cihly, amfóry a další užitkové nádoby. Nejstarší nálezy pocházejí z prvního století před Kristem. Historici také identifikovali obvodové zdivo staré římské stavby.

Sběr hlemýžďů a příprava různých pokrmů z nich jsou odedávna specialitou ostrova Pag. V ostatních oblastech je to víceméně rarita. Na Pagu rozlišují dva druhy hlemýžďů. Brdari se sbírají na kamenitých výše položených svazích kopců, na místech, kde se pasou ovce. Pujari se naopak vyskytují na polích.

Hlemýždě na Pagu neuvidíte prodávat na trzích a naprosto chybějí na jídelních lístcích restaurací. Je to výhradně pochoutka pažských domácností. Obyvatelé ostrova snědí ročně pět tun hlemýžďů. Vzhledem k tomu,že v některých středomořských zemích jsou hlemýždi pokládáni za velkou pochoutku podávanou v renomovaných restauracích, zvažují i pažští restauratéři, že zavedou tuto delikatesu na svůj jídelní lístek.

Kurzy a ceny:

Ceny pohonných hmot v Chorvatsku zůstávají stejné. V síti čerpacích stanic INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 osm kuna. Nafta stojí 7,60 kuna. U jiných benzinových čerpadel jsou pohonné hmoty dražší, někde až o 30 lipa. Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,36 kuna a za jedno euro dostanete sedm kuna a 29 lipa.

Počasí:

U moře bude zítra slunečno, místy polojasno. Ranní teploty 15 až 20, odpolední 26 až 29 stupňů. Vítr bude většinou slabý burin nebo maestral, jen ve Velebitském kanálu i na Kvarneru povane silnější bura.

Jachtaře upozorňujeme na severovýchodní vítr 30 až 40 uzlů v noci a ráno ve Velebitském kanálu, přes den oslabí. Na zbytku Jadranu bude vát severozápadní vítr 5 až 16 uzlů, na jižním Jadranu až 10 až 20 uzlů. Moře bude na jedničce až dvojce, odpoledne až na trojce až čtyřce, viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu