Velké malé zprávy 9.října 2003

9. říjen 2003
Velké malé zprávy

Vesmír je prý konečný a je tvořen zahnutými pětiúhelníky, které jsou spolu pospojovány do tvaru, jako má fotbalový míč. Na paměť prý není nic lepšího, než dobrý spánek. Vědci vytvořili speciální textilní vlákna, schopná snímat údaje o srdečním rytmu či krevním tlaku a pomocí bezdrátového napojení na počítač také zavolat včas pomoc.

Vesmír prý není nekonečný, je kulovitý a připomíná míč. Jeffrey Weeks z MacArthurovy vědecké společnosti, která má sídlo v Kantonu a New Yorku, a badatelé z pařížské univerzity a pařížské observatoře oznámili, že k tomuto závěru dospěli po analýze astronomických údajů.

Badatelé v nejnovějším vydání časopisu Nature tvrdí, že údaje amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír o radiaci, která má původ ve velkém třesku, nebo chcete-li, Big Bangu, nejsou slučitelné s představou nekonečného kosmu. Vesmír je podle nich konečný a je tvořen zahnutými pětiúhelníky, které jsou spolu pospojovány do tvaru, jako má fotbalový míč.

Nic není lepší než dobrý spánek, zejména jde-li o upamatování nebo o schopnost učit se cizím jazykům. Tvrdí to američtí vědci z University of Chicago. Spánek jednak upevňuje paměť tím, že brání rušivým účinkům a odeznívání, a také přispívá ke zpětnému upamatování na to, co bylo pozapomenuto. Vědci testovali u tří skupin vysokoškoláků schopnost porozumět obtížně srozumitelným slovům, která generoval hlasový syntetizátor.

U první skupiny bylo hodinu po tréninku rozpoznávání slov o 54 procent lepší než před ním. Druhá skupina se podrobila tréninku ráno a byla zkoušena o 12 hodin později, a ta byla o deset procent úspěšnější. Studenti, kteří se výcviku podrobili večer a zkoušeni byli až po nočním spánku, však prokázali zlepšení o 19 procent. Když studenti, kteří trénovali ráno, byli opět testováni poté, co v noci spali, v rozpoznávání slov se ještě zlepšili.

Není vyloučeno, že vás od infarktu jednou zachrání vlastní podprsenka nebo pásek od kalhot. Nizozemští vědci totiž vymysleli speciální textilní vlákna, schopná snímat údaje o srdečním rytmu či krevním tlaku a pomocí bezdrátového napojení na počítač také zavolat včas pomoc.

Biomedikální vlákna firmy Philips jsou podle serveru BBC schopna pomocí elektrod snímat údaje z těla a v případě, že bude člověk zrovna cvičit, hodnoty přepočtou s ohledem na zátěž. Na dobu, než budou lidé moci zdravotní dohled v podobě podprsenek, slipů či pásků běžně nosit, si ale budeme muset ještě počkat. Už teď ale firma Philips slibuje, že výrobky z biomedikálních vláken budou stejně pohodlné jako všechny ostatní.

autor: jim
Spustit audio

Více z pořadu