Velké malé zprávy 9. května 2006

9. květen 2006
Velké malé zprávy

Ovce jsou chytřejší, než si myslíme a tvrdí to biologové z amerického Utahu. V Číně vědci objevili hrobku panovníka starou přes 2 a půl tisíce let, našli ji v archeologické oblasti u města Sien, kde se nachází i známá Terakotová armáda. Šokující zjištění přinesl nový výzkum zeměpisných znalostí mladých Američanů který ukázal, že obyvatelé Spojených států ve věku mezi 18 a 24 lety jsou na tom bídně i pokud jde o znalosti vlastní země.

Považovat ovce za hloupá zvířata není vůbec spravedlivé. Tvrdí to biologové z amerického Utahu: Dokázali, že jehňata si umí vybrat správný lék na konkrétní zdravotní potíže. Naučili je to oni sami. Odmalička dávali pokusným jehňatům do jídla tři druhy látek, které jim způsobovaly mírné obtíže. Potom jim vědci nabídli pro změnu potravu, obsahující tři různé léky, díky kterým se mladé ovce cítily lépe.

Existovala také kontrolní skupina jehňat, která tyto léky nedostala hned, ale až když se nemoci zbavila. Na závěr výuky následoval test. Jehňata dostala jídlo obsahující jednu škodlivou látku. Poté měla na výběr ze tří potravin. V každé byl jeden druh léku. Ukázalo se, že proces učení u ovcí skutečně funguje: jehňata, která jím prošla, dávala přednost jídlu s konkrétním lékem na své současné potíže. Jinými slovy, ovce jsou chytřejší, než si myslíme.

V Číně vědci objevili hrobku panovníka starou přes 2a půl tisíce let. Našli ji v archeologické oblasti u města Sien, kde se nachází i známá Terakotová (hliněná) armáda. Navíc čínští vědci oznámili i odkrytí jiné hrobky v~Pekingu, na kterou narazili dělníci při výstavbě olympijských sportovišť. Další práce proto bylo nutné zastavit. Podrobnosti má zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš.

Mikoláš: Hrobka objevená na západním předměstí metropole je datována do XV. století, do období vlády dynastie Ming. Archeologové, kteří v ní našli nefritové předměty, keramiku a mince se domnívají, že patřila eunuchům sloužícím na císařském dvoře. Peking byl sídlem různých čínských vlád více než tisíc let. V podzemí jsou stále proto odkrývány stále nové poklady z minulosti.

Vzhledem k překotné výstavbě bývají zasypány ještě předtím, než je mohou historici prozkoumat. Tentokrát odbor kulturního dědictví nařídil práce na výstavbě olympijského sportoviště pro střelecké disciplíny přerušit. Zda to zpozdí jeho dokončení, to zástupci olympijského výboru zatím nejsou schopní určit. Ještě významnější nález vědci učinili u města Sien. Zlaté a bronzové artefakty, zbraně i hudební nástroje byly ukryty nedaleko osmého divu světa - Terakotové armády prvního císaře. Oblast je skutečným rájem pro archeology, kteří tu odkryli už téměř 900 hrobů. Ten poslední náležel vládci a jeho ženě z období Čchun-čijou, Jara a podzimu vymezeného VIII. a V. stoletím před Kristem.

Šokující zjištění přinesl nový výzkum zeměpisných znalostí mladých Američanů. Ukázal totiž, že obyvatelé Spojených států ve věku mezi 18 a 24 lety jsou na tom bídně i pokud jde o znalosti vlastní země. Celá jedna třetina dotázaných nebyla schopná najít na mapě stát Louisiana a skoro polovina si neporadila s Mississipi. A to ani za situace, kdy média o této části USA referovala prakticky denně kvůli řádění hurikánu Katrina.

Průzkum si objednal časopis National Geographic. Jeho představitelé už oznámili, že plánují rozsáhlou vzdělávací kampaň, která má geografické znalosti mladých Američanů zlepšit. Bude se týkat jak Spojených států, tak zahraničí, kde je to s vědomostmi ještě horší. Například třetina účastníků průzkumu si myslí, že nejvíce hlídanou hranicí světa není ta mezi Severní a Jižní Koreou, ale hranice mezi Spojenými státy a Mexikem.

autoři: pan , mir
Spustit audio

Více z pořadu