Velké malé zprávy 7. října 2003

7. říjen 2003
Velké malé zprávy

Paleontologové objevili v Indii nový druh masožravého dinosaura. Australská vláda chce postavit gigantickou solární elektrárnu, která by využívala k výrobě elektřiny komínového efektu, tedy velkých rozdílů mezi teplým vzduchem u země a chladnějším ve vyšších vrstvách atmosféry. Muži, kteří trvají na chirurgickém zvětšení svého penisu , obvykle trpí psychickými potížemi.

Tým paleontologů financovaný společností National Geographic objevil v Indii nový druh dinosaura. Rádžasaurus, jak byl nazván, žil před 65-ti miliony let. Kostra, kterou vědci vykopali na západě indického poloostrova, měří deset metrů do délky, má mohutnou stavbu a na lebce zkostnatělý výběžek. Rádžasaurus byl co do mohutnosti srovnatelný s obdobnými zvířaty, která kdysi obývala africký kontinent, Madagaskar a jižní Ameriku.

Podle paleontologů patří k významné rodině predátorů, která kdysi ovládala území nynější Indie, byl masožravý a živil se býložravými dinosaury. Jde o vůbec první případ, kdy se vědcům v Indii podařilo kostru rádžasaura zcela zrekonstruovat, dosud se totiž nacházely jen kosterní zbytky.

Australská vláda chce postavit gigantickou solární věž na výrobu elektřiny. Jak píše časopis 100 plus jedna, princip zařízení je jednoduchý a dávno známý. Jde v podstatě o komín, který využívá k tahu velkých rozdílů mezi teplým vzduchem u země a chladnějším ve vyšších vrstvách atmosféry. O předehřívání dostatečných objemů vzduchu se mají postarat rozsáhlé "skleníky" na úpatí věže. Současně se bude na okrajích skleníkového pole nasávat chladnější vzduch z okolí.

Proud v komínu roztočí tři desítky turbín, které začnou dodávat elektřinu do sítě. Jejich účinnost je osmkrát vyšší než u volně stojících větrných turbín, neboť vzdušný proud se nemůže rozptylovat do okolí, vane neustále jedním směrem a má víceméně konstantní rychlost. Podle současných plánů se uvažuje v pouštních oblastech Austrálie o výstavbě čtyř až pěti podobných zařízení.

Jedna solární věž by měla mít roční produkci 650 GWh (gigawatt hodin) elektrické energie, což postačuje k zásobování dvou set tisíc domácností. První z nich by měla být dokončena za tři roky.

Muži, kteří trvají na zvětšení svého penisu chirurgickou cestou, obvykle trpí hlavně psychickými potížemi. Podle agentury AFP to tvrdí renomovaný australský lékař. Specialista na estetickou chirurgii Alfred Lewis navíc upozorňuje na to, že zákrok často vede ke komplikacím, například infekci nebo ztrátě pokožky, a může se objevit i nádor. Konečný efekt se pak může zcela vytratit.

U žen, které chtějí větší poprsí, je ale podle doktora Lewise situace jiná. Zatímco penis je podle něj orgánem ryze soukromým, prsa jsou vidět i na veřejnosti. A ženy nechtějí mít větší prsa, aby byly krásnější bez oděvu, naopak chtějí být krásné oblečené mezi lidmi.

autor: jim
Spustit audio

Více z pořadu