Velké malé zprávy 30. května 2006

30. květen 2006
Velké malé zprávy

V indické části Himalájí má vzniknout luxusní lyžařské středisko, konkurující slavným centrům jako je Vail v americkém Coloradu nebo Val d'Isér ve Francii. Ve světových mořích a oceánech žije nejméně 230 tisíc druhů živočichů, ale biodiverzita a fungování ekosystému moří jsou ohroženy. Poprvé se serióznímu vědeckému týmu povedlo provést experiment, který doslova bourá Einsteinovu obecnou teorii relativity.

V indické části Himalájí má vzniknout luxusní lyžařské středisko, konkurující slavným centrům jako je Vail v americkém Coloradu nebo Val d'Isér ve Francii. První milovníky zasněžených svahů by mohlo přivítat v roce 2010. Lyžařský ráj má vyrůst v údolí Kullu v severoindickém státě Himáčalpradéš.

Autoři projektu, jehož realizace bude stát 300 milionů dolarů (tedy asi 6,5 miliardy korun), už získali svolení od indických úřadů. Vysoko v horách plánují postavit hotely se sedmi stovkami pětihvězdičkových pokojů, 300 chatek ve švýcarském stylu a lanovku, která lyžaře vyveze do nadmořské výšky 4.300 metrů.

Kritici plánu ale poukazují na rizika pro životní prostředí. K těm, kdo proti projektu protestují nejhlasitěji, patří skupina náboženských předáků, kteří tvrdí, že místní božstva s nápadem nesouhlasí.

Ve světových mořích a oceánech žije nejméně 230 tisíc druhů živočichů. Biodiverzita a fungování ekosystému moří jsou ohroženy. K tomuto závěru došli vědci, kteří se 22. května, na Světový dne biodiverzity sešli na konferenci v jihoitalském městě Lecce. Více od naší spolupracovnice v Itálii Vědunky Lunardi.

Lunardi: Moře je pro člověka stále ještě neznámou planetou. Každý rok vědci objevují na 1600 nových živočichů. Dnes je tu však jiný problém - pronikání cizích druhů do moří, ve kterých dosud nežili a ve kterých nemají co dělat. Je to velmi nebezpečný jev.

Ruští biologové uvedli příklad medúzy, která se dostala pravděpodobně s odpadními vodami z nějaké lodi do Černého moře. Nenašla v něm žádného přirozeného nepřítele, hromadně se rozmnožila a začala likvidovat jikry a larvy živočichů původních. Postupně vytlačuje všechny další konkurenty živící se planktonem.

Ve Středozemním moři se v posledních letech čím dál víc častěji objevují tropické ryby, zejména z Atlantiku a Rudého moře. Nedávno bylo také nahlášeno setkání s jávskou murénou. Podle odborníků je to další důkaz globálního oteplování. Američtí vědci právě zveřejnili zprávu podle níž byl uplynulý duben nejteplejší od roku 1880.

Poprvé se serióznímu vědeckému týmu povedlo provést experiment, který doslova bourá Einsteinovu obecnou teorii relativity. Několik týmů expertů studovalo gravitomagnetické pole v blízkosti kroužku supravodiče, který roztáčeli z klidu až na 6500 otáček za minutu.

Výzkumníci chtěli otestovat, zda jejich nová teorie korigující drobné odchylky hmotnosti Cooperových párů, tedy dvojic elektronů, které jsou nositeli proudu v nízkoteplotních supravodičích, je správná. Zahrnuli tedy do výpočtů vliv rotujícího gravitomagnetického pole.

Vědci skutečně zjistili, že rotující supravodivý kroužek generuje silné gravitomagnetické pole. Vyhodnocení měření bylo překvapující. Přestože naměřené zrychlení bylo pouhou sto milióntinou gravitačního zrychlení, bylo mnohonásobně větší než pole předpovídané Einsteinovou teorií obecné relativity, rozdíl byl řádově 10 na 20.

Další 3 roky vědci pracovali na projektu než se odhodlali k publikaci šokující zprávy. Souběžně s tím pracovali na teoretickém vysvětlení jevu. Předpokládají, že jej naleznou v analogii se supravodivostí. Teď už si pouze počkáme, zda se povede potvrdit experiment nezávisle v jiné laboratoři. Pokud ano, bude to první krok k nahrazení obecné relativity přesnější teorií.

autoři: vlu , zdt , jma
Spustit audio

Více z pořadu