Velké malé zprávy 24. února 2002
Podaří se zachránit papouška sovího? Čokoláda je možná lepší než aspirin, pivo či víno. Jak ke stáru vnímají manželství muži a ženy. Velké malé zprávy:
Snahy o záchranu jednoho z nejvzácnějších a nejpodivnějších ptáků na světě - papouška sovího neboli kakapo posílila podle ochránců přírody letošní rekordní snůška vajec. Těchto zelenavě zbarvených ptáků s vějířkem per kolem očí a vážících až 3 a půl kg je na světě už jen 62!
Žijí na novém Zélandu, nelétají, pohybují se jen chůzí nebo šplháním, takže se stávají snadnou kořistí potkanů, lasic a podobně. Jak uvedla agentura Reuters, pracovníci novozélndského ministerstva pro ochranu přírody nedávno objevili na odlehlém ostrůvku Codfish Island , kde nejsou žádné šelmy, 52 vajec papouška sovího. Předpokládají, že nejméně z poloviny vajec se úspěšně vylíhnou mláďata.
Předtím se žádná vejce kakapoa nenašla tři roky a některé samičky nekladly vejce dkonce víc než 20 let. Dostatek oblíbených semínek místního stromu rimu a další potrava, kterou dodali ochránci přírody, přinesly úspěch. Na rozdíl od ostatních asi 300 druhů papoušků světa, kteří jsou aktivní ve dne, je kakapo noční pták. Na Novém Zélandu se vyvíjel tisíce let, aniž by ho ohrožovali noční dravci a šelmy. Nedokázal se však bránit predátorům, které sem zavlekli lidé z jiných částí světa.
Na výročním zasedání Americké společnosti na podporu vědy v Bostonu padlo překvapivé zjištění: Čokoláda je možná lepší než aspirin. Je známo, že kakao obsahuje řadu přírodních látek - flavonoidů, jimž se připisuje kladné působení na lidský organismus. Stejně jako červené víno nebo černý rybíz dokáže údajně i šálek kakaa ochránit srdce a cévy.
Pouhých 50 gramů tmavé čokolády má podle odborníků stejný účinek jako šest jablek druhu "delicious", nebo jako dvě sklenky červeného vína, čtyři litry piva či čtyři a půl šálku zeleného čaje. Flavonoidy navíc brání i shlukování krevních destiček a snižují tak riziko trombózy. Mají tedy stejný efekt jako aspirin, který v malých dávkách může působit jako prevence infarktu. Ovšem někteří pacienti jsou na látky v něm obsažené alergičtí.
Flavonoidy zase mají silně hořkou chuť, proto jich bývá v průmyslově vyráběném kakau méně. V posledních deseti letech se však zkoumá možnost nového řešení: šetrně vyráběné, velice tmavé kakao s vyšším obsahem flavonoidů. V USA už je na trhu. Ovšem na jednoznačné doporučení lékařů polykat namísto aspirinu čtvereček čokolády prý si ještě chvilku počkáme.
S tím, jak manželé stárnou, se mění i způsob, jak hovoří o svém vztahu. Zjistila to studie, kterou provedli vědci z univerzity v Denveru v USA. Zkoumali 20 párů nad 60 let, jejichž manžeství trvala v průmětu 42 roků. Výsledek přinesl časopis Communication Quarterly a možná leckoho překvapí:
Muži s přibývajícími roky zřejmě začínají být sentimentálnější a emocionálnější, ženy naopak zdrženlivější. Manželé zařazení do studie také ochotněji vyprávěli příběhy z manželství, byli ochotni projevit celou škálu emocí - od radosti až po smutek. Jejich partnerky však byly obecně vyhýbavější, častěji manželovo vyprávění přerušovaly a opravovaly jeho verzi. Byly také méně ochotné si připomínat nepříjemné události a vzpomínky.
Studie nevysvětlila, proč jsou muží otevřenější. Podle jedné z odborníků, Fran Dicksonové, zde však zřejmě hrají roli tradiční role mužů a žen. Ženy se po většinu mladých let potýkaly s emocemi, když se staraly o rodinu, a nechtěly si tak připomínat bolestné epizody. Jejich manželé byli v té době v práci. Podle Fran Dicksonové si však muži podle všeho s přibývajícími lety uvědomí, že něco zmeškali.