Velké malé zprávy 17. července 2006

17. červenec 2006
Velké malé zprávy

Vědci mají další důkaz o tom, že kouření v těhotenství opravdu škodí nenarozenému dítěti - zjistili, že děti kuřaček mívají v prvních letech života daleko častěji poruchy chování. Guinessova kniha rekordů vytvořila dvě nové kategorie: největší fotografie a největší fotoaparát. Louise Brownová, slavné první dítě ze zkumavky, je těhotná a jak dodává deník Guardian, svého potomka, který se má narodit v lednu příštího roku, počala přirozeným způsobem.

Vědci mají další důkaz o tom, že kouření v těhotenství opravdu škodí nenarozenému dítěti. Zjistili, že děti kuřaček mívají v prvních letech života daleko častěji poruchy chování. Výzkumníci z Illinoiské univerzity sledovali skoro stovku dětí v období mezi jejich prvními a druhými narozeninami, píše server LiveScience. Vyšlo najevo, že potomci matek, které v těhotenství kouřily, měli poruchy chování dvanáctkrát častěji než děti nekuřaček.

Jak ví každý rodič, batole a problémy s chováním, to jsou téměř synonyma. U dětí matek, které v těhotenství pravidelně kouřily, ale dosahují klinické úrovně. Psychologové v tomto případě sledují mimo jiné tyto symptomy: agresivitu, podrážděnost, nedodržování pravidel a nízké sociální dovednosti. Sledované děti kuřaček byly opravdu daleko častěji agresivní, tvrdohlavě porušovaly zákazy a daleko méně navazovaly kontakt se svými matkami.

Větší míra podrážděnosti se u nich ale neprokázala, což je podle vědců velmi důležité. Tuto složku chování totiž podle nich ovlivňuje jiná část mozku. Díky tomu se výzkumníci pokusí prokázat, která část mozku nenarozeného dítěte je matčiným kouřením zasažena.

Guinessova kniha rekordů vytvořila dvě nové kategorie: největší fotografie a největší fotoaparát. O zapsání na její stránky usilují nadšenci z Kalifornie, kteří vytvořili snímek široký jako třetina fotbalového hřiště a vysoký skoro jako třípatrový dům, píše agentura AP. Pro tento účel potřebovali gigantický fotoaparát, který získali úpravou hangáru na bývalé základně amerického námořnictva.

Černobílá fotka o rozměrech 8 a půl na 33 metrů neukazuje nic zvláštního: kontrolní věže, několik palem a přenosný záchod. Podle jejích tvůrců ale bylo její vyvolávání ve speciálně vytvořeném obřím bazénu velmi vzrušující. Snímek později namotají na velký válec a přepraví do skladiště, kde bude čekat na umístění do muzea. Do kterého přesně, to se ještě neví, zájem jich prý projevilo několik. Během několika týdnů by také mělo padnout oficiální rozhodnutí, jestli jde skutečně o největší fotografii na světě.

Louise Brownová, slavné první dítě ze zkumavky, je těhotná! A jak dodává deník Guardian, svého potomka, který se má narodit v lednu příštího roku, počala přirozeným způsobem. Tato informace je důležitá, protože některé typy neplodnosti jsou dědičné. Řada vědců proto poukazuje na to, že děti počaté díky umělému oplodnění mohou mít v budoucnu problémy, až se rozhodnout stát se samy rodiči.

Britka Louise Brownová se narodila 25. července 1978 jako první dítě v historii počaté metodou in vitro, při které vědci oplodní vajíčko ve zkumavce a vzniklé embryo vrátí po několika dnech do dělohy matky. Od té doby se po celém světě narodilo už přes milion takovýchto dětí.

autoři: pan , kap
Spustit audio

Více z pořadu