Velké malé zprávy 15. června 2006

15. červen 2006
Velké malé zprávy

O tom, jak vážně jsou ohroženi lední medvědi, jsme už informovali, vědci ale přicházejí s novými alarmujícími poznatky a to, že nedostatek potravy vede lední medvědy ke kanibalismu. Čtvrťáci s vlastní televizí, herní konzolou a počítačem v pokojíčku mají horší známky z mateřského jazyka, z matematiky i z dílen než jejich vrstevníci, kteří svůj volný čas netráví před obrazovkami a monitory. Na západě čínské metropole Pekingu vyrostla unikátní ekologická administrativní budova, která má ušetřit téměř tři čtvrtiny energie spotřebované běžnou stavbou

Američtí vědci odhalili u ledních medvědů žijících na severním pobřeží Ameriky projevy kanibalismu. Domnívají se, že k pojídání jedinců stejného druhu je vede nedostatek potravy, to znamená tuleňů. Jejich počet se v důsledku globálního oteplování snižuje, protože led odtává a zmenšuje se tím tulenní loviště.

Skupina odborníků z amerického Geologického ústavu během pozorování polárních šelem na Aljašce a v Kanadě objevila tři případy, kdy jeden lední medvěd zabil druhého, aby se nasytil. Velcí savci se přitom v přírodě navzájem zabíjejí poměrně často. Vede je k tomu potřeba regulovat vlastní populaci, boj o pozici ve smečce nebo snaha odstranit potomky konkurenčního samce. Kanibalismus je však velmi řídký jev.

Čtvrťáci s vlastní televizí, herní konzolou a počítačem v pokojíčku mají horší známky z mateřského jazyka, z matematiky i z dílen než jejich vrstevníci, kteří svůj volný čas netráví před obrazovkami a monitory. Vyplývá to z rozsáhlé studie kriminologického výzkumného institutu v německém Hannoveru.

Obzvlášť negativní důsledky mají počítačové hry. "Čím brutálnější je obsah her a čím častěji je děti hrají, tím horší jsou školní výsledky," řekl vedoucí studie Christian Pfeiffer. On a jeho kolegové zkoumali zvyklosti a prospěch zhruba 6000 žáků čtvrtých a 17.000 žáků devátých tříd základních škol v 11 německých okresech.

Zjistilo se, že 36 procent všech dotázaných desetiletých dětí má možnost sledovat kromě televizoru rodičů v obýváku také svůj vlastní televizor v dětském pokoji. Nejvíce je takových školáků na východě Německa a v Dortmundu, mnohem méně času naopak tráví před obrazovkou děti v bohatších částech Německa, například v Bavorsku.

Na západě čínské metropole Pekingu vyrostla unikátní ekologická administrativní budova. Má ušetřit téměř tři čtvrtiny energie spotřebované běžnou stavbou. Technická zařízení v osmipatrové budově určené pro přibližně 400 úředníků sbírají dešťovou vodu a společně s pisoáry, v nichž se nepoužívá voda, se podílejí na úspoře běžně používané vody z vodovodu.

Solární panely na rostlinami zarostlé střeše ohřívají vodu pro umývárny. Vyrábějí též pět až šest procent elektrické energie potřebné pro chod budovy. Inteligentní systém osvětlení ušetří až 20 procent energie normálně potřebné na svícení. Celkově má tato budova spotřebovat o 72 procent méně energie než stejně velký dům bez energii šetřících zařízení.

Smogem sužovaná čínská metropole vkládá do tohoto projektu, na kterém se podílely i firmy a vědci z USA, velké naděje. Konec konců se Peking chce stát "zeleným městem" do roku 2008, kdy se v něm budou konat letní olympijské hry.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu