Velké malé zprávy 14. května 2006

14. květen 2006
Velké malé zprávy

Přístroj na měření obsahu kofeinu v kávě se pokoušejí vyvinout američtí vědci. Pokud se snad někdy obáváte, že vás napadne nějaký násilnický zločinec, buďte rádi, že nežijete v Británii v mladší době kamenné. Velmi podivného medvěda zastřelili lovci v severní Kanadě - z dálky vypadal jako normální lední medvěd, při bližším pohledu se ale v jeho kožichu objevily hnědé skvrny.

Přístroj na měření obsahu kofeinu v kávě se pokoušejí vyvinout američtí vědci. Postupují přitom velmi zvláštním způsobem. Jak píše vědecký server LiveScience, pomáhají jim lamy a velbloudi. Vyšlo totiž najevo, že imunitní systém těchto zvířat vytváří protilátky, které nezničí ani horká káva.

Výzkumníci proto naočkovali třem lamám a dvěma velbloudům bílkoviny spojené s kofeinem. V krevním oběhu zvířat se díky tomu vytvořily látky reagující na kofein. Vědci pak v laboratoři ověřili, že s jejich pomocí je možné měřit velmi přesně obsah kofeinu v horké kávě i cole.

Teď mají před sebou velký cíl: vytvořit přístroj, který se dá snadno používat a vejde se do kabelky nebo do kapsy. Ocení ho prý hlavně lidé, kteří se chtějí ujistit, že jejich káva je opravdu bez kofeinu.

Pokud se snad někdy obáváte, že vás napadne nějaký násilnický zločinec, buďte rádi, že nežijete v Británii v mladší době kamenné. Pravděpodobnost, že neolitický Brit utrží ránu do hlavy byla totiž velmi vysoká: jedna ku čtrnácti!

Jak píše časopis New Scientist, vědci to zjistili po prozkoumání lebek pocházejících z období 4000 až 3200 let před naším letopočtem. Čtyři až pět procent z nich nese stopy zahojených zlomenin a dvě procenta jsou nezhojené. V těchto případech šlo zřejmě dokonce o smrtelná zranění.

Vědci samozřejmě tušili už dříve, že život v mladší době kamenné se bez násilí neobešel. Jsou ale překvapení tím, jak moc ho bylo. Většina zranění na zkoumaných lebkách je na levé straně, což prý nasvědčuje tomu, že spolu bojovali dva praváci obvykle tupými předměty a někdy i kamennými sekyrami.

Velmi podivného medvěda zastřelili lovci v severní Kanadě - z dálky vypadal jako normální lední medvěd, při bližším pohledu se ale v jeho kožichu objevily hnědé skvrny. Testy DNA teď přinesly vysvětlení: jde o křížence lední medvědice a grizzlyho.

Podle serveru BBC News se vědci ve volné přírodě s něčím takovým ještě nesetkali, i když tušili, že křížení těchto dvou medvědích druhů je teoreticky možné. Území, kde grizzlyové a lední medvědi žijí, se totiž navzájem částečně překrývají. Stejně tak se do jisté míry shoduje i jejich doba páření.

Vědci ale zdůrazňují, že jde o velmi vzácný případ. Teď se zaměstnávají vymýšlením jména pro tohoto medvědího hybrida. Někdo navrhuje "pizzly" složeninu ze slov polární a grizzly. Ve hře je i slovo "nanulak". Původní obyvatelé severní Kanady, Inuité, totiž lednímu medvědovi říkají nanuk a grizzlymu aklak.

autoři: pan , zdt
Spustit audio

Více z pořadu