Velká pardubická: Jak se dostanou zakázané látky do krve koní?

19. listopad 2015

U vítěze poslední Velké pardubické Nikase se po dopingové kontrole vzorku A našly zakázané látky. Teď se čeká ještě na druhou analýzu, která ukáže na množství zakázané látky. Slovo doping budí velké emoce, ale v případě koní je celá věc výrazně složitější.

Vědomé užití dopingu při Velké pardubické si nikdo z trenérů neumí představit. Jasné je, že koně budou podrobeni zkoušce a na všechno by se přišlo. Možností, jak se zakázaná látka do krve může dostat, je hned několik.

Třeba v krmení, jak říká trenérka a účastnice slavného dostihu Martina Růžičková: „Jsme v takové pasti, protože na to, abychom každý pytel ovsa nechali projít laboratoří, nikdo nemá. Je to strašně těžké.“

Ve všech stájích platí striktní pravidla, protože zakázaných látek je obrovské množství. Proto není třeba možné bez vědomí trenéra použít k ošetření drobného zranění jakoukoliv mast, protože by to mohlo mít dalekosáhlé důsledky.

121. Velká pardubická

„Lidi mají zákaz ode mě cokoliv koni dát, na každou ránu mě musí zavolat. Máme tady mastičky, které mám v lednici, aby to náhodou nedali. Můžeme udělat maximum, ale naše maximum pořád je málo na to, abychom tomu předešli ze všech stran,“ dodává Růžičková.

Kůň navíc do sebe může dostat zakázanou látku třeba i pobytem v boxu, kde předtím byl člověk, který použil určitý typ léčiva.

Potvrzuje to i veterinářka docentka Jana Mezerová: „Je pravda, že pokud se dostane to zvíře do boxů, ve kterém nějakou dobu stál pacient tím lékem léčený, tak se stane automaticky pozitivní.“

Příklady způsobů, kterými se mohou zakázané látky dostat do těla koně:
  • v krmivu (testování je nákladné, probíhá pouze namátkově)

  • z léčiv, jako jsou masti na drobná poranění

  • pobytem v boxu s člověkem, který užívá nějaké léky

V případě Nikase se konkrétně hovořilo o kofeinu, vědomě ho užít ke stimulaci výkonu u koně je ale v podstatě nesmysl.

„Kofein je stimulant. Je stimulant kardiovaskulárního systému centrálního nervového systému, oddaluje únavu, ale bude záležet na tom, jak vysokou hladinu té látky v organismu najdeme. Ona může mít stimulační efekt, ale může být zcela bez efektu. My všichni pevně věříme, že ta analýza kvantitativní ukáže, že podávat kofein koni s cílem ho nějakým způsobem stimulovat je nesmysl,“ říká veterinářka docentka Jana Mezerová.

A stejně věří v prokázání a vysvětlení celého případu i ostatní trenéři a žokejové.

autor: gut
Spustit audio