Velká opera nebo otevření metra. Tak komunistický režim slavil výročí VŘSR

Století uplynulo od Říjnové revoluce v Rusku, kdy se moci chopili bolševici. Revoluce výrazně ovlivnila svět ve 20. století. Rozpadem sovětského komunistického bloku na konci 80. let minulého století se už ale naštěstí myšlenky říjnové revoluce a leninského učení ze světa až na výjimky vytratily.

Už ani v Rusku není 7. listopad řadu let státním svátkem. Podle znalce Ruska, komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka hraje revoluce v životě společnosti jen minimální roli. „Dokázal to i nejnovější průzkum, který zjistil, že jen sedm procent Rusů považuje tohle datum za významné,“ říká. (Více čtěte zde)

Do 80. let minulého století komunistické režimy včetně československého výročí říjnové revoluce okázale oslavovaly. Dlouhé hodiny nekonečných proslovů obvykle končily radostným skandováním. Jako v roce 1967 na slavnostním zasedání ústředního výboru KSČ.

Čtěte také

V roce 1972 oslavilo Národní divadlo výročí revoluce operou Deset dnů, které otřásly světem. Musela být vskutku velkolepá, spolu se sborem se na scéně vystřídaly přes tři stovky účinkujících. Československý rozhlas tehdy odvysílal více než pochvalnou recenzi.

Operu hrálo divadlo třináctkrát. Výročí VŘSR bylo příležitostí k otevírání nejrůznějších staveb. „Sedmého listopadu 1980 se otvíralo takzvané druhé céčko,“ říká Pavel Fojtík z archivu pražského dopravního podniku. Metro se k revoluci hlásilo stanicí Leninova.

autor: jas
Spustit audio