Velikonoční vysílání stanic Českého rozhlasu nabízí posluchačům pestrý program. Napříč stanicemi budou znít hudební speciály, hry a četby nebo velkolepá klasika. Témata k zamyšlení i zábavu pro chvíle oddechu nabízí rozhovory se zajímavými osobnostmi.

Ve svátečním programu Dvojky se v pátek můžete zaposlouchat do rozhlasové úpravy hry Jeana Giraudouxe Ondina s Lucií Štěpánkovou v titulní roli, v pořadu Jak se Vám tu žije se Václav Žmolík vypraví za Danielou Kolářovou a večer jsme vyhradili Rozprávění s Alfredem Strejčkem. V neděli zazní v premiéře pohádka Matěje Samce Ty jo, Pinocchio! V nedělním „Jak to vidí“ přivítá boromejka sestra Angelika mladého historika Michala Bařinku, který se dlouhodobě věnuje popularizaci poutních míst. Pondělí velikonoční bude ve vysílání Dvojky patřit mj. tradicím tohoto dne. Ve speciálním vydání pořadu Hudba, kterou mám rád připomene své oblíbené nahrávky např. teolog a vědec Marek Orko Vácha nebo scenáristka Lucie Konášová.

Vltava nabízí speciální dramaturgii Poledních koncertů, páteční koncert Lamentace Jana Dismase Zelenky nebo sobotní operu Eliáš Felixe Mendelssohna Bartholdyho. Milovníci rozhlasových her si vychutnají v pátek apokryf Karola Sidona Dvojí zákon, v sobotu dramatizaci Příliš hlučné samoty Bohumila Hrabala, v neděli hru pro pamětníky Muž bolesti a v pondělí pohádku (Velice) Modrý pták. V cyklu Osudy promluví břevnovský převor Prokop Petr Siostrzonek a dokumentární pásmo Velikonoce v kraji čarodějova učně zavítá do Horní Lužice.

Radiožurnál přinese kromě svátečně laděných rozhovorů a reportáží také výsledky speciálního průzkumu, který zjišťoval postoje obyvatel Česka k Velikonocům.

Český rozhlas Plus uvádí v premiéře Radioknihu o „otci atomové bomby“ Robertu Oppenheimerovi. V pátek budou hosty Osobnosti Plus Pastoral Brothers, youtuberské duo farářů Českobratrské církve evangelické, sobotní Portréty přiblíží život pravoslavného kněze Vladimíra Petřeka a tématem nedělní Vertikály jsou emoční prožitky velikonočních svátků. Archiv Plus připomene socialistické Velikonoce, Téma Plus se zaměří na příběh banderovců a Jak to bylo doopravdy bude zkoumat, jestli byl Karel IV. antisemita.

Regionální stanice na Zelený čtvrtek nabízejí ty nejlepší folklorní nahrávky z Českého a Slovenského rozhlasu ve Folklorním notování speciál. Těšit se můžete na oblíbené lidové písně i folklor v překvapivých podobách. V neděli se v Pochoutkovém roce dozvíte, jak vzniká vejce a pondělním hostem pořadu Alex a host bude sestra Angelika.

Velikonoce na digitálním rádiu

Radio Wave připravilo pořad Podhoubí o velikonočním detoxu s bylinkami z Novohradských hor. V neděli uvede sváteční zamyšlení kazatele Petra Wagnera a v magazínu Casablanca uslyšíte, jak (nejen) velikonoční svátky slaví naši krajané v rumunském Banátu. Smyslu tradic se bude v pondělí věnovat popkulturní Kompot.

Rádio Junior pobaví své malé i velké posluchače speciální Velikonoční soutěží: tři pohádky Zvony bez věží cinkat neumějí, O Růžičce a pavím princi a Želví graffiti aneb Mazlíčci zasahují a tři soutěžní otázky. Odpovědi děti vmalují do předem připravených kraslic, které najdou ke stažení na webu Rádia Junior. Ty nejlepší a nejhezčí kraslice, respektive jejich autoři, získají krásné ceny, např. rodinný voucher do Babylonu Liberec, hlavová sluchátka, knížku Harry Potter nebo Rok ušatého Majka.

Český rozhlas Pohoda nabídne mimo jiné Tandem Jana Rosáka, jehož hostem byla v roce 2013 farářka Michaela Procházková. Z programové řady Životopisy stanice zařazuje epizody věnované papeži Janu Pavlu II. Pokorou, vírou a láskou se zase zabývá velikonoční díl pořadu Okouzlení slovem. Stanice D-dur vysílá v pátek komponovaný pořad o hudbě k postnímu období, na sobotu a neděli zařazuje „přehlídku“ české duchovní hudby k Roku české hudby s komentářem Petra Vebera a v neděli uvede Dvořákovu operu Alfréd.

Velikonoce ve vysílání do zahraničí

Otázku, co pro Čechy symbolizují Velikonoce a jak se na tradiční pomlázku dívá generace Z, se pokusí ve svém vysílání zodpovědět Radio Prague International. Zahraniční vysílání Českého rozhlasu také přinese příběh unikátní Křížové cesty z Krickerhau, která je vystavená v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze a rozhovor s novou farářkou německojazyčné evangelické obce v Praze Kristýnou Malíškovou Pileckou. Web radio.cz už tradičně přiblíží zahraničním návštěvníkům v angličtině, němčině, ukrajinštině, francouzštině, španělštině a ruštině české tradice a zvyky včetně oblíbených velikonočních jídel.

K poslechu pro sváteční dny

Výběr ze svátečních pořadů

Stránky

Sváteční program stanic