Velbloudí svátek v Rijádu má skandál. V soutěži krásy byla odhalena vylepšení botoxem

Jednu z největších národních slavností svého druhu na světě King Abdulaziz Camels festival v saudskoarabském Rijádu rozechvěl skandál soutěže velbloudí krásy. Pro nefér play bylo vyřazeno hned dvanáct soutěžících.

Měsíční festival, který trvá až do 1. února, oslavuje především klíčovou úlohu velblouda v arabském světě. „Koráb pouště“ je tam velmi ctěn. V Saudské Arábii a zemích Zálivu hrál po staletí a dodnes hraje významnou úlohu. Zvíře je nejen symbolem národní hrdosti, ale také v různých podobách významným nositelem kulturního dědictví.

Váže se k němu řada náboženských textů i poezie, tradičně byl velbloud v arabském světě prostředkem dopravy, věrným přítelem poskytujícím stín, i spolehlivým zdrojem obživy - ikonou arabského kulturního dědictví, života i ekonomiky.

Mahmal, bohatě zdobená prázdná nosítka.

Jedním z cílů velkolepého festivalu je podpořit zájem o velbloudy, jejichž chov se v moderní době vytrácí a zvířata dokonce musí být do země dovážena. Festival proto poutá k národnímu symbolu pozornost řadou soutěží, na něž jsou vypsány ceny celkem v hodnotě přes 250 miliónú SAR (v přepočtu přes miliardu korun). Přihlášených soutěžích je bezmála třicet tisíc.

Soutěžní disciplíny

Soutěží se například v závodu běžců, ve schopnosti zvíře ovládat, nebo v kvalitě velbloudího mléka. Volí se ale také nejkrásnější velbloudí účes a vůbec nejkrásnější velbloud. V soutěži krásy se hodnotí svaly, umístění hrbu, velikost hlavy, tvar uší, čumáku, pysků a dokonce i čelisti. Právě tyto prvky velbloudí hlavy někteří chovatelé svým soutěžícím vylepšili botoxem, aby hlava jejich zvířete působila majestátněji.

Čtěte také

Za toto vážné porušení fair play pořadatelé vyloučili celkem dvanáct účastníků. Není divu. Nad festivalem, který se koná v terénu jižní pouště Al-Dahna nedaleko Rijádu, převzal patronaci sám král Salman bin Abdulaziz Al Sauda a Jeho královská Výsost princ Mohammed bin Salman bin Abdulaziz al Saud, korunní princ a místopředseda vlády.

Festival je totiž také mimo jiné možností reprezentace. Jako takový letos podporuje rozšíření míst na výrobu udržitelné energie a rozmístění svítidel fungujících na sluneční energii. Saudové se přitom tradičně pohybují na špičce žebříčku světových producentů ropy, která hýbe automobily po celém světě.

autor: hbe
Spustit audio