Vedoucí zaměstnanci Hradu berou 50 až 120 tisíc čistého. Nejvíce má Mynář

20. duben 2015

Kancelář prezidenta republiky zveřejnila platy vedoucích zaměstnanců. Po započtení odměn se pohybují od 50 tisíc do 120 tisíc korun měsíčně čistého, ředitelé odborů berou v průměru 50 tisíc až 80 tisíc. Nejvyšší plat má hradní kancléř Vratislav Mynář.

Mynář zveřejnil svůj plat už v pátek, a to poté, co Úřad pro ochranu osobních údajů neobjevil důvod, proč ho tajit.

„Prémiová složka může být velmi variabilní, záleží na tom, jaké prémie mně konkrétně pan prezident kvartálně podepíše. Jistota mého platu je necelých 80 tisíc měsíčně,“ uvedl kancléř.

Pro srovnání, základní plat premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD je 150 tisíc korun hrubého.

Mynář se zveřejnění platu dlouho bránil, nedávno ho kvůli tomu kritizovala poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová a opakovaně na to upozorňoval tisk. Mynář kritiku odmítl jako hysterické a účelové výkřiky. Podle něj bylo nutné čekat na kladné stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů.

S tím nesouhlasí Oldřich Kužílek z nevládní organizace Otevřená společnost. Podle něj na povolení čekat nemusel, protože nejde o žádná citlivá data.

„Jde o normální osobní údaje příjemců veřejných prostředků v rozsahu jméno, příjmení a případně částka. Judikaturou je na této úrovni již popsáno, že je to informace zveřejnitelná, poskytnutelná jednotlivcům na žádost a nic nebrání tomu ji zveřejnit,“ upozornil.

Přehled, který nyní prezidentská kancelář zveřejnila, označil Kužílek za ‘polozveřejnění‘. Podle něj v něm chybí konkrétní jména.

„I na webu to může být zejména u takto vysoce postavených osob zveřejněno jmenovitě. Čili ta restrikce, kterou hradní kancelář udělala, je podle mého soudu zbytečná a je to jen takové mlžení,“ dodal Kužílek.

Mluvčí současné hlavy státu Jiří Ovčáček řekl, že ve zveřejňování platů bude kancelář pokračovat i do budoucna.

„V této činnosti budeme samozřejmě pokračovat i v dalších letech. Budeme postupovat obdobně jako v případě jiných úřadů, to znamená jednou ročně,“ upřesnil.

V minulosti Hrad platy svých zaměstnanců zveřejňovat nechtěl. Třeba za prezidenta Václava Klause mu to nařídil až soud.

autoři: sib , vok , msi
Spustit audio