Vědkyně vychovatelkou, profesorka uklízečkou. Uprchlíci obsazují místa, o která jinak není zájem

23. květen 2022 08:04

Uprchlíci z Ukrajiny se v České republice stále častěji zapojují do běžného života. Děti chodí do škol a řada dospělých si našla práci nebo si ji hledá. Potvrzují to zástupci měst a obcí, kteří jsou s utečenci v pravidelném kontaktu. Často přitom lidé z Ukrajiny obsadí na pracovním trhu pozice o které Češi nemají zájem.

„Pracuji v genetické laboratoři,“ říká vědkyně Marie. Ještě před několika měsíci žila poklidný život v ukrajinském Černigově, městě s téměř 300 tisíci obyvateli.

Čtěte také

V laboratoři lékařské genetiky pracovala čtrnáct let, po útěku do Česka, konkrétně Nového Města nad Metují, mají společně se svoji osmnáctiletou dcerou na starosti skupinu předškolních dětí. „Malé děti jsou skvělé, je mi s nimi dobře. Hrajeme si, kreslíme, společně se učíme.

Přestože Marii práce baví, touží se vrátit domů. A to navzdory tomu, že po ruské invazi je podle starosty Černigova zničeno zhruba 90 procent zástavby. „Plánujeme se vrátit domů. Chtěly bychom.

Vědkyně vychovatelkou, profesorka uklízečkou. Uprchlíci u nás obsazují místa, o které není zájem

Práci si v Novém Městě nad Metují postupně našla velká část dospělých uprchlíků. Čtveřice žen třeba nově nastoupila do Technických služeb.

Čtěte také

Dvě z žen byly ve své zemi prodavačkami, další je kuchařka a jedna pracovala v internetové firmě. Teď společně zametají ulice.

„Většinou budou pracovat čtyři hodiny a někdy šest. Uvidíme, jak to bude vyhovovat jim i nám, a hlavně bude hrát roli i počasí. Protože kdyby hodně pršelo, tak jsme rádi, když máme pro své zaměstnance uvnitř práci. A pro ně bychom třeba neměli, vysvětluje vedoucí pracovník Technických služeb v Novém Městě nad Metují Kamil Falta.

To, že uprchlíci v Česku dělají něco jiného než na Ukrajině, je běžné. Příkladem jsou lékaři a zdravotní sestry pracující v nemocnicích jako pomocný personál, a nebo vysokoškolská profesorka, ze které je teď uklízečka.

Spustit audio

Související