Vedení policie má video zásahu v pražské mešitě. Má prokázat, že diplomaty vyzvali k odchodu

6. květen 2014

Policisté mají k dispozici video z policejního zásahu v pražské mešitě. Záznam má prokázat, že policisté před zásahem vyzvali přítomné diplomaty, aby modlitebnu opustili. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD se bude případem dále zabývat, výsledky šetření by měly být zveřejněny do pátku.

„Policie disponuje rozhodnutím místně příslušného soudu o tom, že zásah byl oprávněný,“ vysvětlil Chovanec.

Video, které má k dispozici náměstek Václav Kučera, údajně dokazuje, že policisté vyznali přítomné diplomaty, aby před zásahem z mešity odešli. „Pokud se informace potvrdí, tak z mého pohledu byl zásah v pořádku,“ dodal ministr vnitra.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v pátek 25. dubna zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové.


Podnětem k zásahu byla nejspíš kniha Základy tauhídu od Bilala Philipse. Kniha objasňuje, co islám míní pod výrokem "Jediný Bůh!". Na komentovaných příkladech popření Alláhovy jedinečnosti u různých kultur a náboženství autor údajně dokazuje, že islám je jediným pravým a ryze monoteistickým náboženstvím.

Razii policisté provedli kvůli podezření, že se tam šířila kniha, která propaguje rasistické myšlenky, antisemitismus a xenofobii. Po zásahu obvinila policie jednoho Čecha, který je podezřelý, že se podílel na vydání a distribuci rasistické knihy. Hrozí mu až deset let vězení.

Detektivové při zásahu krátce zadrželi i tajemníka indonéské ambasády Wahona Yulianta, který poté obvinil policii z porušení vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Podle indoneisty Tomáše Petrů z Orientálního ústavu AV vnímá Indonésie zásah a jeho formu jako urážku.

Indonésie proti zásahu podala oficiální stížnost. Tamní ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance.

Islámská nadace a islámské centrum v Praze
autor: vok
Spustit audio