Vedení ODS se zřejmě vrátí k zákonu o majetkovém vyrovnání

19. květen 2008
Zprávy

Výkonná rada ODS má totiž řešit, co dál se zákonem o majetkovém vyrovnání s církvemi. Ve sněmovně ho nedávno zablokovalo spolu s opozicí několik poslanců ODS v čele s Vlastimilem Tlustým.

Vedení občanských demokratů obviňuje takzvané rebely z toho, že ve skutečnosti chtějí rozložit vládní koalici a že církevní zákon je pro ně jenom záminka. Skupina poslanců v čele s Vlastimilem Tlustým zase tvrdí, že by na ně případný rozpad koalice rádi svedli.

Doplnit zákon o ohodnocení majetku chtějí nejen nespokojení poslanci ODS, ale i opozice. Otázka je, kdy a jestli vůbec může být takový odhad hotový. Podle některých odborníků by byl nepředstavitelně drahý a práce na něm by mohla trvat celé roky.

I kdyby církevní zákon nakonec prošel, mohl by navíc skončit - podobně jako reforma veřejných financí - u Ústavního soudu. ČSSD se už nechala slyšet, že je připravena kvůli zákonu podat ústavní stížnost.

Vláda počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úroky by to bylo za 60 let celkem přibližně 270 miliard korun.

autor: lej
Spustit audio