Vedení německé CDU po vlně sexuálních útoků souhlasí se zpřísněním azylových zákonů

9. leden 2016

Němečtí křesťanští demokraté chtějí přísnější zákony pro ty žadatele o azyl, kteří se dopustí trestného činu. Jednomyslně se na tom shodlo vedení strany na dvoudenním zasedání v Mohuči. Úřady by podle CDU měly nově odebírat právo k pobytu žadatelům, kteří byli odsouzeni za trestný čin i jen podmíněně.

„To, co se stalo v Kolíně, jsou odporné zločiny, které si vyžadují rozhodné odpovědi,“ řekla kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová.

O právo na pobyt nebo na azylové řízení by podle ní mohl přijít ten, kdo bude odsouzen k odnětí svobody nebo dostane trest s podmínkou.

Dosud ztráceli migranti právo na azyl, pokud byli odsouzeni k třem a více letům vězení. Vedení CDU také žádá posílení kamerového dohledu.

Merkelová připustila, že německé zákony nejsou efektivní a měly by se změnit. Jejich úpravu podpořil i šéf koaličních sociálních demokratů Sigmar Gabriel.

Po zpřísnění migračních zákonů a omezení počtu migrantů volá část křesťanských demokratů už dlouho. Obavy ještě vzrostly po sexuálních napadeních v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech. Z útoků jsou podezřelí převážně lidé z Blízkého východu a severní Afriky.

Někteří představitelé CDU se také bojí, že strana ztratí podporu před březnovými volbami do sněmů třech spolkových zemí. Celkem se letos hlasování uskuteční v pěti ze 16 spolkových zemí.

Policejního prezidenta stály incidenty místo

O silvestrovské noci skupiny mužů v Kolíně nad Rýnem hromadně sexuálně napadaly a okrádaly ženy v okolí nádraží. Policii se přihlásilo už 379 obětí, dosud se mluvilo o zhruba třetinovém počtu.

Kolínský policejní prezident několik dní čelil kritice, že veřejnost informoval o incidentech pozdě a zamlčoval původ podezřelých. V pátek byl postaven mimo službu.

Další útoky se staly i v jiných německých městech, například v Hamburku se jejich obětí stalo přes 50 žen, ve Stuttgartu asi desítka.

Sexuální útoky proti ženám se o silvestrovské noci, ale i před ní a po ní, odehrály také v rakouském Salcburku, švýcarském Curychu nebo finských Helsinkách.

autoři: Pavel Polák , kla
Spustit audio