Vedení lidovců přijalo nabídku ČSSD na rozdělení křesel ve vládě

21. prosinec 2013
Zprávy

Celostátní výbor KDU-ČSL večer přijal poslední nabídku sociálních demokratů na rozdělení křesel v dojednávané trojkoaliční vládě. Lidovcům by tak měly připadnout resorty zemědělství a kultury a ministerstvo bez portfeje.

Na zemědělství KDU-ČSL nominuje místopředsedu Mariana Jurečku a na kulturu poslance Daniela Hermana, bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů. Šéf strany Pavel Bělobrádek by mohl být členem vlády bez portfeje. Na starosti by měl mít vědu, výzkum a inovace.

„Předběžně s panem předsedou Sobotkou jsme dohodnuti na tom, že KDU-ČSL by ministerstvo bez portfeje měla mít pro výzkum vzdělávání a inovace, čímž se trochu kompenzuje naše priorita ministerstva školství a zároveň i otázka, která se týká ekonomického růstu a posunu České republiky v rámci konkurenceschopnosti a tím pádem i hospodářství a průmyslu,“ okomentoval situaci Bělobrádek.

Rozhodnutí celostátního výboru o přijetí nabídky ČSSD nebylo jednomyslné. Podle Pavla Bělobrádka bylo jednání velmi bouřlivé: „Promítly se do toho samozřejmě i připomínky z členské základny a od našich voličů,“ zmínil.

Budoucí koaliční partneři rozhodnutí lidovců uvítali, teď se už podle nich může jednat o konkrétním obsazení vlády.

„Já jsem rád, že celostátní výbor tuto nabídku přijal a že budeme pokračovat směrem k trojkoaličnímu projektu. Sociální demokracie ustoupila v zájmu stability pro Českou republiku a jsem rád, že tato jednání budou pokračovat,“ řekl Radiožurnálu místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

V podobném duchu se vyjádřila i první místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová: „Jsem tomu ráda, protože si myslím, že už je potřeba, aby se ty věci pohnuly, že se čeká na vládu a že je potřeba prostě spoustu věcí nastartovat a taky spoustu věcí stopnout.“

Podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky ale během Vánoc koalice nejspíš jednat nebude:

„Potom mezi svátky určitě počítáme s tím, že budeme připraveni intenzivně jednat o konečném složení vlády a budeme připraveni začít psát programové prohlášení vlády,“ uvedl Jurečka pro Českou televizi.

autoři: mta , Kamila Štichová , jbe
Spustit audio