Vedení ČSSD stojí za svými kandidáty na ministry. Připomínky prezidenta prý nejsou zásadní

10. leden 2014
Zprávy

Grémium ČSSD projednalo výtky prezidenta Miloše Zemana k jednotlivým stranickým kandidátům na ministry. Vedení strany si nemyslí, že by šlo o fatální připomínky, koalice proto bude za svými kandidáty stát.

Členka grémia Alena Gajdůšková si myslí, že by Zemanovy připomínky neměly jmenování ministrů ovlivnit.

„Konstatovali jsme, že ty věci, o kterých pravděpodobně bude mluvit pan prezident, jsou věci známé, byly vysvětleny a neměly by býti problémem,“ řekla Gajdůšková.

„My jsme se na těchto jménech shodli jako sociální demokracie, ale také jako všechny tři koaliční strany, probráno to bylo detailně a my za nimi budeme stát,“ dodala.

Další člen grémia a předseda Senátu Milan Štěch upřesnil, že možné výhrady, třeba vysokoškolské studium možného ministra vnitra Milana Chovance na plzeňských právech, vnímá vedení ČSSD jako drobnosti, které nebrání jmenovat vybrané politiky do vlády.

„Já jsem slyšel, že pan prezident hovořil o tom, že snad vystudoval (Chovanec) magisterské studium nějak rychle, ale tam je hned ten první renonc, že on magisterské studium nemá ani nikdy nehovořil o tom, že ho má. On má bakaláře a myslím si, že tak, jak to už vysvětlil před časem a jak to bylo prověřeno i novým vedením univerzity v Plzni, je to naprosto objasněné. Takže jsou to výtky, které nebrání výkonu funkce,“ podotkl Štěch.

Čtěte také

Prezident Zeman své připomínky oficiálně oznámí dnes na tiskové konferenci. Podle dřívějších informací by prezident mohl mít výhrady především k pravděpodobnému příštímu ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi a Jiřímu Dienstbierovi, který se má stát ministrem pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti.

Předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka po grémiu jednal v Lidovém domě se všemi kandidáty na ministry. Bavili se hlavně o organizačních věcech, například o přebírání ministerstev. Odpoledne jde pak Sobotka za prezidentem Milošem Zemanem na Hrad.

Kandidáti na ministry
autoři: dka , hla
Spustit audio