Ve zpětném zrcátku jsou opět motorky

1. duben 2009
Motožurnál , Motožurnál

Na silnicích poznáte příchod jara jednoduše. Všude jsou díry po zimě, na silnicích zbytky štěrku a podobně. Je tu ale ještě jeden jasný důkaz definitivního odchodu zimy - na silnice se vracejí po dlouhé pauze motorkáři; Teplota roste stejně jako počet motoať se nám to líbí nebo ne. A právě začátek sezóny je pro motorkáře to nejnebezpečnější období. Jsou nevyježdění a také ostatní řidiči tak nějak zapomněli, že motorky vůbec existují. Na co si musí obě skupiny dát pozor?

Zima byla letos dlouhá a nedočkavost vyrazit v jedné stopě na silnice dosahuje v těchto dnech vrcholu. Než se tak stane, je potřeba si připomenout, jaké nástrahy na motorkáře čekají. Největším nebezpečím je motorkář sám sobě. Jak upozorňuje instruktor bezpečné jízdy Jan Faktor, zvláště méně zkušení jezdci by první kilometry měli jet velmi opatrně.

"Motorkáři na motorce neseděli půl roku, takže v první řadě by ji měli zkontrolovat - promazat, dolít olej a tak dále. A důležité je si uvědomit, že protože na motorce dlouho neseděli, tak je potřeba si na ní zase trochu zvyknout; měli by jezdit opatrně, aby hned v první zatáčce nešli přes řídítka."

Dalším velkým nebezpečím jsou pro motorkáře zbytky posypového štěrku na silnicích a díry. To v zatáčce rozhodí i ty nejzkušenější. A proto je dobré dodržovat toto pravidlo.

"Kde to neznám, měl bych jet tak, jakoby v zatáčce čekalo nějaké nebezpečí - štěrk, výtluky nebo nezpevněná krajnice. Prostě pořád na to myslet."

Ne za vše ale může motorkář nebo špatná silnice. Skoro polovinu dopravních nehod, u kterých je motorka, zaviní řidič auta. To jsou třeba případy nedání přednosti v jízdě. Ne nadarmo v autoškole omílají stále dokola předvídat, předvídat, předvídat. Ale co dělat, když mi tam auto vjede?

"Když jezdím na motorce, jsem obezřetný i za ostatní. Přestože to může být vina auta, které mi tam vjelo, určitě nechci havarovat. Řidič osobního auta to totiž nemusí odhadnout, protože já se do křižovatky přiřítím vysokou rychlostí, takže opravdu uvažovat i za ostatní."

Zvýšit pozornost musí se začínající motorkářskou sezónou i řidiči aut. Přes zimu na motorky tak trochu zapomněli a v zatáčce nebo v koloně motorka překvapí. Řidiči by proto podle Jana Faktora měli mít přehled, co se děje za nimi.

"Než vůbec začnete předjíždět, měli byste se podívat do zpětného zrcátka více než jednou - při prvním pohledu může být pruh prázdný, vy se rozhodnete předjíždět, ale už je tam motorka, protože jede více než dvou set kilometrovou rychlostí. Důležitá je velká obezřetnost při vyjíždění z vedlejší silnice na hlavní, protože se vám tam někdo může objevit ve vysoké rychlosti. A počítejte i s tím, že při průjezdu zatáčkou vás motorka také může překvapit, protože pokud ji položíte na koleno, je stejně široká jako osobní auto."

Takže jeďte opatrně a myslete na to, že motorkáři nemají airbagy ani bezpečnostní pásy. A i když někteří nejezdí zrovna podle pravidel, buďte ohleduplní.

autor: bob
Spustit audio