Ve většině postižených obcí končí stav nebezpečí

20. září 2002

Ve většině obcí okresů Mělník, Děčín a Litoměřice, postižených ničivými srpnovými záplavami, dneškem končí stav nebezpečí. Mimořádný stav, který pomáhá lépe řídit záchranné práce a dává úřadům větší pravomoci, zůstane jen ve třech okresech Ústeckého kraje a některých obcích na Mělnicku. Prodloužen byl také v několika částech Prahy.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc vyhověl žádostem okresních krizových štábů, které tak mohou využívat techniky a záchranných složek dalších deset dní. Na Litoměřicku se prodloužení stavu nebezpečí vztahuje na katastrální území Terezína, Nových Kopist a části Bohušovic nad Ohří, omezenou obytnou zónou, slepým ramenem Labe a silnicí do Terezína, a dále částí obcí Mlékojedy a Litoměřice. Na Děčínsku se prodloužení do konce září týká dvou lokalit - Hřenska a Rubmurku.

Na Mělnicku potrvá nadále stav nebezpečí v Kralupech nad Vltavou, Dolních Beřkovicích a Zálezlicích. Požadavku těchto obcí vyhověl okresní krizový štáb. Jak potvrdil Českému rozhlasu hejtman Petr Bendl, stejné stanovisko zaujal i středočeský kraj. "Důvodem byly žádosti starostů, kteří v oblasti Mělnicka nestihli ještě odklidit nepořádek, který voda přinesla, a potřebují, aby jim hasiči a policie ještě pomáhali," vysvětlil hejtman.

Krizový štáb magistrátu dnes prodlouží stav nebezpečí až do 31. října pro některé části hlavního města. "Primátor hlavního města Prahy na základě souhlasu vlády České republiky vyhlásil pro dotčené oblasti Prahy stav nebezpečí do 31. října roku 2002," potvrdil Radiožurnálu mluvčí magistrátu Martin Kupka.

Jedná se o Radotín, Chuchli, Zbraslav, Lipence, Troju, Suchdol, Lysolaje a Modřany. Úřady tak budou moci lidem i nadále například ukládat, aby pomáhali při odstraňování následků povodní nebo aby k těmto účelům poskytli svůj majetek. "Neznamená to žádné převratné změny, stav nebezpečí se vyhlašoval právě proto, aby bylo možné pokračovat v tempu prací na odstraňování povodňových škod," vysvětlil Kupak. Stav nebezpečí nadále platí také v první, sedmé a osmě městské části metropole.

Krizový štáb rozhodl zatím neprovádět změny v pražské dopravě, přestože se kvůli omezením a zaplavenému metru mnohdy ocitá na pokraji kolapsu. Podle Kupky se ale má o této otázce znovu jednat příští týden. Uvažuje se například o zrušení karet D, které opravňují k vjezdu do některých ulic, a o zprůjezdnění Libeňského a Jiráskova mostu.

autoři: duv , Miroslav Zimmer , lap , dka
Spustit audio