Ve věku 69 let zemřel legendární zpěvák Miro Žbirka

10. listopad 2021 19:00

Zemřel zpěvák a hudební skladatel Miro Žbirka, bylo mu 69 let. Informaci potvrdila Radiožurnálu manželka Kateřina. K uctění jeho památky vysíláme dnes večer od 21:04 speciální pořad "Vzpomínka na Mekkyho," který moderuje Honza Macoun.

Žbirka pocházel z hudební rodiny, matku měl Angličanku a otce Slováka. Začínal ve skupině Modus, získal ocenění Bratislavská lyra, pak pokračoval ve skupině Limit a následně se vydal na sólovou dráhu.

Miroslav Žbirka z ískal řadu hudebních ocenění a odehrál koncerty v Česku i v zahraničí. Mezi jeho nejznámější hity patří Biely květ, Atlantída nebo Balada o polných vtákoch.

Zlomovým bodem pro něj byl rok 2015, když nahrál album v ikonickém britském studiu Abbey Road, které využívali i The Beatles nebo Pink Floyd. Na skladbách, jež Žbirka nahrál, hrají také kytaristé Robbie McIntosh a Hamish Stuart. Oba se podíleli na sólových albech bývalého člena Beatles Paula McCartneyho Flowers in The Dirt (s hitem My Brave Face) a Off The Ground (s Hope Of Deliverance).

„Dělají se tam ohromné a úžasné projekty. Nebo pak tam nahrávají takoví blázni, jako jsem já. Tam není nic nemožné. Ale musíte být i opatrní, abyste tam něco neznesvětili. Já si tam plním své sny,“ popsal před třemi lety pro Český rozhlas.

O zpěvákovi minulý rok vznikl i dokument, který točil režisér Šimon Šafránek. Autor ho ve filmu popisuje jako člověka se třemi domovy - Prahou, Bratislavou a Londýnem. „Myslím si, že Anglie je pro Mekyho něco jako spirituální vlast,“ uvedl vloni v červenci Šafránek pro Český rozhlas Vltava.

Film také připomněl, že Žbirka nebyl jenom autorem romantických balad, ale věnoval se i elektronické hudbě. „Když v roce 1982 porazil se skupinou Limit Karla Gotta ve Zlatém slavíkovi, mohl dál točit písničky typu Atlantida. On se ale spolu s Laco Lučeničem rozhodl udělat tlustou čáru a začal dělat elektroniku, čímž řadu fanoušků zklamal,“ dodal Šafránek.

Dokument vycházel z šest let staré životopisné knihy spisovatele Jana Vedrala, který ve středu na vlnách Radiožurnálu na Žbirku zavzpomínal. „Meky Žbirka byl gentleman česko-slovenské hudební scény,“ řekl.

Zpěvák si původně zvolil umělecké jméno Meky, ale nesetkalo se s úspěchem. „Přišla mi taková odpověď, že to nejde, co to je za jméno Meky. Že musím být Miroslav. Tedy začal jsem jako Meky, ale nebylo mi to povoleno,“ popsal.

autor: apa | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio