Ve Varšavě zakotvil tibetský lékař

Pan Tenzin je tibetským mnichem. Řadu let byl osobním strážcem samotného Dalajlámy a také si zahrál ve slavném filmu Sedm let v Tibetu. A co dělá dnes? Věnuje se tibetské medicíně a ve Varšavě si otevřel soukromou ordinaci.

„Pocházím z Tibetu a díky jeho svátosti Dalajlámovi jsem se naučil, jak se dá pomáhat druhým lidem. Proto jsem se stal tibetským lékařem,“ říká mi u sebe ve varšavské ordinaci pan Tenzin. „Poprvé jsem Polsko navštívil v roce 1996. Neznal jsem ani lidi ani jazyk. Přivezl jsem však své znalosti o tibetské medicíně,“ vzpomíná buddhistický mnich, jehož ordinace je plná rostlinných a živočišných substancí.

Doktor Tenzin přiznává, že začátky v Polsku byly těžké. „Každý si chtěl ověřit, co jsem zač. Lidé neměli žádné zkušenosti s tibetskou kulturou, ale nakonec si mezi sebou řekli, že to, co nabízím, funguje,“ říká mi drobný muž.

Jedním z jeho prvních pacientů byl pan Darek. Jeho současný sekretář. „Můj zdravotní stav nebyl tak špatný, ale kvůli nedbalosti jsem udělal řadu chyb. Pan Tenzin mi řekl, že musím změnit hlavně myšlení a jídelníček. To mi pomohlo,“ říká mi asistent Darek.

A jaká je typická otázka pacientů, kteří se v ordinaci doktora Tenzina objeví poprvé? „Zaprvé co léčí, za druhé kolik to bude stát. A za třetí jestli je možné jeho zdravotní problémy vyřešit,“ dodává asistent.

S podobnou prosbou přišel i mladý muž. „Bohužel klasická medicína mi neumí pomoci. Mám psychické problémy,“ svěřuje se mi pan Tomek. „Neúčinkují ani prášky ani jiné způsoby terapie,“ popisuje mi, co ho trápí. Věří, že mu tibetská medicína pomůže? „Chci to zkusit. Pan doktor mi poradil, ať změním způsob stravování a dal mi nějaké byliny. Chci věřit, že to zabere,“ dodává pan Tomek.

Je právě on klasickým pacientem varšavské ordinace doktora Tenzina? „Někteří lidé se nechtějí léčit v klasické nemocnici, jiní chtějí změnit svůj styl života, být pozitivní. Další mají chronické problémy a odmítají léky,“ vypočítává pan Tenzin. Ze skříně za sebou pak vytahuje na ukázku dózu s přírodními medikamenty. Pan Tenzin mi ukazuje stovky krabiček a sáčků, kde má uložené bylinky, čaje a jiné přírodní produkty. To je základ tibetské medicíny.

A co je příčinou našich problémů? „Musíme tvrdě pracovat, pořád po něčem toužíme, nemáme čas na pravidelnou stravu, jsme ve stresu, málo spíme. Proto je třeba kolem nás tolik rakoviny,“ říká mi buddhistický mnich a do ordinace přichází matka s dcerou. Taky poprvé.

„Chtěly jsme vidět něco jiného, zkusit, jestli dceři pomůžou bylinky, aby zhubla. Zkoušeli jsme různé léky, ale nic nezabralo,“ říká mi matka mladé slečny, kterou trápí nadváha. Co jí doktor Tenzin poradil? „Cvičit, cvičit, cvičit a napsal mi dietu. Nemáme pít tolik vody, nejíst ovoce a čokoládu a první měsíc taky žádné citróny,“ doplňuje matka.

Jak mi pak stranou říká pan Tenzin, nejlepší cesta k vyléčení je pozitivní myšlení. Mysl je totiž pánem těla. I to se naučil od Dalajlámy, kterému dělal osobního strážce. „Hlavně jsem se dozvěděl, jak se stát dobrým člověkem. Naučil jsem se hodně o respektování druhých, o zodpovědnosti, o pokoře,“ vypočítává Tenzin.

Na závěr se ho ptám, jestli se někdy vrátí do Tibetu? „Nevím, budoucnost je otevřená. Ale už mám polské občanství a tak tady zůstanu co nejdéle a budu pomáhat Polákům,“ dodává na závěr tibetský doktor z Varšavy.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=UL.+HANKI+CZAKI+2+M+7+warszawa&amp;sll=31.672083,86.945801&amp;sspn=10.910667,16.896973&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Hanki+Czaki,+Warszawa,+Mazowieckie,+Polsko&amp;t=h&amp;ll=52.270495,20.975325&amp;spn=0.002298,0.007296&amp;z=17&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=UL.+HANKI+CZAKI+2+M+7+warszawa&amp;sll=31.672083,86.945801&amp;sspn=10.910667,16.896973&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Hanki+Czaki,+Warszawa,+Mazowieckie,+Polsko&amp;t=h&amp;ll=52.270495,20.975325&amp;spn=0.002298,0.007296&amp;z=17&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: ulice s ordinací doktora Tenzina ve Varšavě</a></small>
autor: pev
Spustit audio