Ve Francii s četníky nesmlouvejte

15. červenec 2011
Motožurnál , Motožurnál

Zaparkovat auto na ulici a nechat ho tam celý víkend, celý týden nebo ještě delší dobu je věc, kterou předpisy ve Francii zakazují. V Paříži se smí stát na jednom místě maximálně 24 hodin, v jiných městech je potřeba seznámit se s jejich místní úpravou. Někde se smí stát maximálně sedm dní, někde méně.

Podle Francouzů, kteří žijí nějakou dobu v České republice, není mezi řidiči u nás a u nich moc rozdílů. Podobné jsou i předpisy. Rychlostní limity jsou stejné jako u nás: v obci padesátka, na silnicích devadesátka a na dálnicích se smí jet 130kilometrovou rychlostí. Za deště se jezdí pomaleji – na dálnici 110 km/h a na silnici 80 km/h. Tyto rychlosti musí dodržovat i řidiči, kteří mají řidičák méně jak dva roky, a to i za hezkého počasí.

Jak jsou na tom francouzští řidiči s dodržováním rychlosti a předpisů, hodnotí ze svého pohledu Réjane Syslová z Francouzského institutu v Praze. „Liší se to případ od případu, někdo je dodržuje, někdo ne. Řidiči také často jezdí téměř na červenou, a co se týká parkování, to je džungle.“

Na rozdíl od nás si smí Francouzi dát před cestou dvojku vína. Povoleno je půl promile alkoholu v krvi. Toho se hojně využívá ve vinařských oblastech, říká Xavier, Francouz, který žije v Praze. „V minulosti řidiči nevěnovali pozornost tomu, co pijí, protože se to tolik nekontrolovalo, jenže podmínky se změnily. Myslím si, že lidé si víc uvědomují nebezpečí alkoholu za volantem, a jsou tak mnohem víc opatrní.“

Kdo nadýchá víc jak 0,5 a méně než 0,8 promile alkoholu v krvi, zaplatí pokutu 135 eur. Při rychlém jednání poskytuje policie slevu – kdo zaplatí do tří dnů, platí jen 90 eur, kdo si naopak počká víc jak měsíc, bude muset z peněženky vytáhnout 375 eur. Pokud by vám při silniční kontrole bylo v krvi zjištěno víc jak 0,8 promile alkoholu, čeká vás pokuta ve výši 4,5 tisíce eur, což je v přepočtu 110 tisíc korun, a k tomu až dva roky vězení. Za telefonování při řízení dáte „jen“ 35 eur.

S francouzskými četníky se smlouvat nedá „To ve Francii nefunguje. Opravdu ne. Možná to někdy funguje v České republice, ale ve Francii to je hodně těžké takto vyjednávat s policisty,“ dodává Xavier. A pokud spácháte přestupek nebo jste účastníkem nehody, připravte se na to, že vám policie může odebrat vzorek slin, aby zjistila, jestli nejste pod vlivem drog.


Zvětšit mapu
autor: mkk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.