Ve fotbalové Lize mistrů závodilo v Plzni ferrari s koloběžkami

Fotbalisté Plzně vstoupili do Ligy mistrů porážkou 0:3 od Manchesteru City na domácím hřišti. A přispěl k tomu i fakt, že Citizens mají v kádru hned několik fotbalistů za miliardy. Ve Štruncových sadech se tak nakonec žádná senzace nekonala, byť v prvním poločase hráli viktoriáni s anglickým sokem vyrovnanou partii.

Tolik anglicky mluvících lidí zřejmě v Plzni od konce světové války nebylo. Tentokrát ovšem armáda nepřijela osvobozovat, ale povzbuzovat, byla oblečená do bledě modré a bílé a už dopředu si byla jistá výsledkem.

„Myslím, že City zvítězí. Snadno zvítězí,“ doplňují se David a Tom, fanoušci, kteří dorazili z Manchesteru.

Podivují se tomu, jak klidným městem je Plzeň oproti Praze, a čekají, že také zápas proti českému šampionovi bude mít poklidný scénář. Vlastníci klubu utrácejí velké peníze, a to by bylo, aby Citizens konečně nevyhráli celou Ligu mistrů. V to doufají příznivci Citizens, kterých je nakonec v ochozech i různě po městě určitě hodně přes tisíc.

„Myslím, že je skvělé vidět tolik lidí, kteří vás přijedou povzbuzovat dolů do České republiky,“ pochvaloval si podporu fanoušků Vincent Kompany. Kapitán Manchesteru City byl nadšený z výsledku i svého návratu mezi zdravé hráče, takže byl prý zřejmě nejšťastnějším fotbalistou na trávníku.

Ale podobně spokojených mužů byste našli cestou ze stadionu víc. Koneckonců nejlépe placený fotbalista anglické Premier League Yaya Touré, který si týdně přijde v přepočtu skoro na sedm milionu korun, se snad ani nemůže mračit. Byl autorem druhé a zároveň přenádherné branky Citizens.

Příznivý výsledek bral také jako velké povzbuzení před víkendovým derby s městským rivalem Manchesterem United a už se moc těší na tento svátek pro lidi, kteří milují fotbal.

Džeko: Plzeň hrála do přestávky dobře

Ale také zápas na západě Čech byl pro miliardáře z Manchesteru City svátkem. Určitě pro Edina Džeka, který dal tady v Plzni ještě jako útočník Teplic před lety svůj první gól v Gambrinus lize. Teď se v poněkud zmodernizovaných Štruncových sadech trefil znovu, a právě branka bosenského reprezentanta byla zřejmě klíčová.

„Je to pro nás důležitá výhra, speciálně, když se jedná o první zápas soutěže, ve které se nám v minulých letech příliš nedařilo, i kvůli špatným startům. Teď jsme dokázali vyhrát, navzdory těžkému prvnímu poločasu, musím říct, že Plzeň hrála do přestávky velice dobře, ale my jsme byli trpěliví, říkali jsme si, že musíme hrát stále naši hru, že musíme být agresivní, hrát organizovaně a že góly přijdou,“ prozradil zpětně plán Edin Džeko.

Čtěte také

A byla to pro Plzeň hned po přestávce hodně černá čtvrthodinka, ve které všechny tři góly přišly. Branky Džeka, Tourého a Agüera padly během 10 minut a viktoriánům úplně pokazily dojem z utkání.

„Zaspali jsme začátek druhé půle, kdy jsme dostali všechny tři góly. Určitě byli lepší než my, na druhou stranu tou bojovností a kompaktním výkonem jsme s nimi mohli držet krok delší dobu, a ne dostat zbytečně tři góly,“ mrzelo obránce Davida Limberského i záložníka Tomáše Hořavu, ale i tak jsou za tuto zkušenost fotbalisté Plzně rádi, podobně jako fanoušci, kteří po zápase rozhodně neděkovali hráčům ironicky.

Utkání 1. kola fotbalové Ligy mistrů, skupina D, FC Viktoria Plzeň - Manchester City 16. září v Plzni. Yaya Touré (vlevo) z Manchester City a plzeňský kapitán Pavel Horváth.

„Přáli jsme si hrát proti takovým týmům, samozřejmě ta kvalita je trošku někde jinde. V kabině jsme to přirovnávali, že když my jezdíme na koloběžkách a oni ve ferrari, je to těžké, ale dali jsme tomu maximum,“ říká David Limberský.

Příští závod, v tomto případě druhý zápas ve skupině Ligy mistrů, čeká viktoriány na začátku října na hřišti CSKA Moskva.

autoři: jpa , tej
Spustit audio