Ve čtvrtek se zastaví vlaky i většina MHD, chystají se blokády

12. červen 2011

Stávka v dopravě se přesouvá z pondělí na čtvrtek a bude celý den, tedy od půlnoci do půlnoci. Nevyjedou žádné vlaky a stát bude celý den i MHD v Brně, v Praze a dalších městech. V České televizi to potvrdil předseda odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Řekl také, že proti rozhodnutí soudu, které pondělní stávku předběžným opatřením zakázalo, se odvolají. Oficiálně čtvrteční stávku vyhlásil za odbory prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas.

„My se odvoláme proti tomu předběžnému opatření, což ovšem podle výkladu práva nemá odkladný účinek, protože zjišťujeme, že tam je spousta chybných a účelových věcí. My tu stávku přesouváme na čtvrtek, a to na celých 24 hodin,“ oznámil.

Zastavit by se měla městská doprava v některých městech a na železnici v celé zemi, jak se původně plánovalo.

Podle právníka odborářů Jana Černého se vedení odborářů rozhodlo správně. „Soudní rozhodnutí, ať se nám líbí nebo ne, je vykonatelné. Jako právník nemohu říct nic jiného, než že je nutné ho respektovat. Nerespektováním by se odboráři vystavili nesmírným rizikům, že by ta akce byla nelegální.“

V případě, že by stávka proběhla v pondělí, vláda pohrozila vymáháním veškerých vzniklých škod. Černý uznává právo vlády na tento krok, zároveň by ho považoval za nemorální.

Šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík řekl, že rozhodnutí pražského městského soudu je účelové. Černý se domnívá, že politickou objednávku nelze vyloučit ani potvrdit, protože i kdyby k tomu došlo, nikdo se to nedozví.

Pomajbík slíbil v České televizi, že čtvrteční stávka bude razantnější: „Základní průběh bude stejný, ale samozřejmě požádáme jak naše kolegy z ostatních odborových svazů, tak i veřejnost, kde máme velice širokou podporu, aby nás podpořila masivněji, než jsme počítali s průběhem stávky třináctého.“

Odboráři také stále trvají na tom, že stávku i předtím vyhlásili v souladu se zákonem a na postup vlády si chtějí stěžovat na mezinárodní úrovni. „Ta stávka byla vyhlášená naprosto zákonně, žádné tři dny tam povinností nejsou, je to zaručeno ústavou České republiky, Evropskou sociální chartou a úmluvami Mezinárodní organizace práce,“ tvrdí Pomajbík.

„My zcela jistě využijeme současné situace, kdy od pondělí zasedá v Ženevě Mezinárodní organizace práce a podáme stížnost na postup české vlády, která proti nám zneužila justici,“ dodal.

Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Praha odklad vítá, Brno čeká větší problémy

Pražský primátor Bohuslav Svobod odklad vítá. „Samozřejmě je to pro nás dobrá zpráva. Jsme přesvědčeni že se nám daleko lépe podaří domluvit, aby mohl fungovat integrovaný záchranný systém. Aby bylo minimalizováno riziko, že se pacient nedostane k lékaři, že když vznikne požár, nebudeme schopni ho hasit,“ prohlásil.

Policie se bude při dopravní stávce snažit zajistit průjezdnost silnic. Televizi Prima to řekl ministr vnitra Jan Kubice:

„Policie je povinna udržet průjezdnost komunikací kvůli vozidlům záchranné služby, hasičů, ale i kvůli občanům. Může se stát, že komunikace nebude průjezdná, k tomu má policie svá opatření. Ve vzduchu budou vrtulníky, které budou navádět občany, sanitky, hasiče na cesty, kudy se dá objet.“

Pro Brno je odklad protestu spíše špatnou zprávou. „Myslím si, že situace bude horší, protože pokud jsme měli číslo, že v Brně bude stávkovat řádově 70 procent zaměstnanců dopravního podniku, jsem přesvědčen a mám signály od odborových bossů, že se číslo bude dotýkat 90 až 100 procent zaměstnanců,“ oznámil brněnský primátor Roman Onderka.

„Musíte brát v potaz, že stávka bude delší, že odboráři budou mít více času na to, aby mohli stávku zorganizovat a to včetně záležitostí, které budou blokovat provoz, a i nad rámec věcí týkajících se dopravy,“ dodal.

Kalousek: Jejich připomínky nemám a už chtějí stávkovat

Ministr financí Miroslav Kalousek oznámil, že vláda právo na stávku respektuje. Odborová sdružení se ale podle něj chovají spíš politicky než odborářsky.

„Pokud jsem dobře informován, ta stávka je kvůli zdravotní reformě, penzijní reformě, daňové reformě. To jsou předlohy, které jsou teď v legislativním procesu a jedná se o nich. Dokonce o daňové reformě jsem ještě neměl možnost ani s odboráři jednat, protože jsem ji rozeslal do připomínkového řízení,“ tvrdí.

Připomínky prý od odborů ještě nemá, ale už ví, že budou stávkovat. „Stávka má být vždycky až ten poslední nástroj,“ dodává Kalousek.

Odbory původně vyhlásily stávku v dopravě v pátek dopoledne, začít měla v pondělí ve tři hodiny ráno, trvat měla do čtyř hodin odpoledne. Pražský městský soud ji však zakázal kvůli jejímu pozdnímu ohlášení.

autoři: Václav Žmolík , kvm , Lucie Maňourová , msk
Spustit audio