Varšavané si zákaz kouření v restauracích pochvalují. Kuřáci i nekuřáci

Česko se připravuje na razantní změnu v přístupu ke kuřákům. Ve střední Evropě je česko vlastně poslední zemí, která byla ke kouření v barech a restaurací hodně tolerantní. V Polsku tam zavedli zákaz kouření už před několika lety. Jak to dnes hodnotí tamní kuřáci a nekuřáci?

Je vlahý Varšavský podvečer. Ve středu města postávají před restauracemi skupinky kuřáků. Na to, že si nemůžou zapálit uvnitř, jsou už teď zvyklí. Varšavanka Marta se kouření nechce vzdát, ale omezení jí nevadí.

„Ne. Já s tím nemám problém. Určitě je to dobrá věc. Restaurace a jiná veřejná místa jako kavárny jsou teď bez kouře a to je dobře. Když si chceme zapálit, musíme jít ven a najít si jiný prostor,“ říká.

Natálie a Gosia pokuřující opodál, to vidí podobně. „Vůbec nemám problém s tím, abych vyšla ven před podnik a tam si zapálila. Podle mě je to úplně normální,“ přiznává. A Gusa se přidává: „Myslím, že je to dobře. Proč by měli být cítit kouřem lidé, kteří nekouří? Myslím, že je to dobré řešení.“

Do divadel a kaváren kouř nepatří

V restauracích a jiných podnicích jsou zvyklí, že si musí jít zakouřit do vyhrazeného prostoru nebo ven. „Myslím, že když si chci zapálit, najdu si k tomu vhodné místo. Teď je teplo, tak chodíme do restaurací se zahrádkou. V jiných podnicích ale prostě omezuji kouření. Vyjdu ven, když už to nemůžu vydržet a musím si zapálit, to je všechno,“ podotýká Filip.

Výsledek je nakonec takový, že i kuřáci jsou aspoň podle toho, co mi říkají tady před varšavskými podniky, několik let po zavedení zákazu spokojení. „Ať si lidé kouří. Ale v kavárnách, divadlech a restauracích by se kouřit nemělo. Kouř tam prostě nepatří,“ shrnuje před jednou z varšavských restaurací pan Slawek, podle vlastních slov dlouholetý kuřák.

autor: vpo
Spustit audio