Varhaník Jaroslav Tůma: Musíme se snažit, aby přišel ještě někdo po nás

14. prosinec 2017

Mistrovské varhanní kurzy organizoval letos na sklonku léta poprvé v Doubravníku na Tišnovsku prof. Jaroslav Tůma společně se svým doktorandem z HAMU v Praze Pavlem Svobodou. Proč právě tam, o čem všem byla řeč, jaké skladby zněly a kdo se zúčastnil? O tom více v Akademii.

V Doubravníku a v Brně měli účastníci kurzů možnost hrát na troje varhany a vyzkoušet si hru na klavichord, kladívkový klavír a cembalo. O výhodách hry na historické varhany stavitele Výmoly v Doubravníku a také na další nástroje v brněnských kostelích hovoří vedle Jaromíra Tůmy a Pavla Svobody rovněž účastníci projektu – studenti, pedagogové a varhaníci od nás a ze Slovenska. V provedení mladých umělců se posluchači seznámí s nahrávkami skladeb různých stylových období až do současnosti.

Jaroslav Tůma na D-dur o Vánocích

Digitální varhany nestačí, a ve světě to dobře vědí. Je třeba investovat do varhan – vždyť v tom je stabilita; díky určité neměnnosti máme tu jistotu v proměnném světě. Musíme se snažit, aby přišel ještě někdo po nás. Neztratit hodnoty, které máme.
Jaroslav Tůma

Hlavní hosté vltavské Akademie Jaroslav Tůma a Pavel Svoboda jsou oceňovaní interpreti, pedagogové i popularizátoři svého oboru. Zdůrazňují nutnost praxe na historických varhanách a spojitosti se životem okolní společnosti. Zamýšlejí se obecně nad problematikou varhanní hry na našich školách, upozorňují na situaci u nás a jiné podmínky v evropských zemích.

Jaroslav Tůma, varhaník a cembalista

03420644.jpeg

Cembalista a varhaník Jaroslav Tůma se významně uplatňuje i jako improvizátor a autor.

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.