Vanilkové rohlíčky, linecké s marmeládou a vosí hnízda... Chutná české cukroví cizincům?

25. prosinec 2018
Glosa Pavla Maurera

Recepty na vánoční cukroví se zpravidla předává v rodinách z generace na generaci. Proto se moc nestává, že byste ochutnali od dvou lidí dva úplně stejné vanilkové rohlíčky, linecké s marmeládou nebo vosí hnízda. Milovník jídla Pavel Maurer nám prozradí, jak tyhle tři typické druhy cukroví chutnali cizincům.

Někde na internetu jsem zahlédl takové veselé malé video, kde testovali několik lidí různých světových národností, jak jim chutná české vánoční cukroví?

Ten vzorek mezinárodních gurmánů byl sociálně i teritoriálně docela hezky vybalancován. Byl tam Australan, děvče z Číny, z Polska, z Makedonie, ze Spojených států amerických, také muž z Velké Británie, Indie a dokonce i z dalekého ostrova Mauricius. Byli mladí, také ve středním věku, studenti, pracanti i máničky.

Pavel Maurer: Poselství v břiše

Tradiční pokrm britských Vánoc, pečená krůta.

Dobře se o Vánocích najíst a strávit čas s rodinou – to je přání asi většiny z nás. Pavel Maurer zdůrazňuje i to, jak je důležité jídlo společně připravit a užít si pocit, že se odehrává něco výjimečného. Právě sváteční atmosféra je totiž podle něj to, co je na Vánocích to nejkrásnější. 

Všichni museli ochutnat stejné cukroví, které je velmi typické pro naši zemi: Vanilkové rohlíčky, linecké hvězdičky s džemem a vosí hnízda alias včelí úly. A tak, jak cukroví před kamerou ochutnávali, namáčeli ho třeba do mléka, obdivovali například měsíční tvar vanilkových rohlíčků, cukr v prášku, křehkost, tak pochopitelně nejzásadnější otázkou byla chuť!

Tipněte si, které cukroví z těchto tří našich hrdých zástupců zvítězilo? No, samozřejmě, že to byla plněná vosí hnízda. A to mě potěšilo, protože u mne vždycky také vítězí vosí hnízda! I když je na slavnostní vánoční míse naskládáno klasické devatero druhů cukroví a jejich autorka je samozřejmě pyšná na všechny svoje výtvory, stejně, ať už jsem kdekoli, doma, u příbuzných nebo na návštěvě, vždycky se nejdříve vrhám na vosí hnízda.

Je to moje vášeň a současně i takový malý tajný test, v jaké kuchyni a rodině se nacházím? Faktem je, že s vosími hnízdy je to stejné jako se svíčkovou na smetaně – každá hospodyně je dělá trochu jinak.

Gastronomický dárek Pavla Maurera: Chytrý mixér, kávovar nebo ostrý nůž

Kafemlýnky našich babiček

Vánoce už se nezadržitelně blíží a do Štědrého dne už zbývají jen dva dny. Pokud ještě stále nemáte všechny dárky a hledáte inspiraci, nezoufejte. Právě pro vás si totiž Pavel Maurer připravil gastroglosu, ve které se vám pokusí pár dárků navrhnout. 

Já velmi pečlivě pozoruji, jaký mají hnízda tvar, jakou barvu, zda je tam laciná nebo kvalitní čokoláda, kakao, dá se také poznat, když tam někdo přidá více ořechů, rumovou tresť, vanilkový krém nebo vaječný koňak.

Každý to prostě dělá jinak, ale pokud jsou vosí hnízda šizena v přípravě a ingrediencích, tak já bych je, být na místě hospodyně, raději nikomu nenabízel.

Když už se totiž někdo na vánoce rozhodne piplat s tímto, možná nejnáročnějším cukrovím, tak ať se, pro lásku Boží, drží hesla: Když už, tak už!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio