Vandaly ve Spáleném Poříčí mají pohlídat kamery

7. květen 2015

Poničené centrum a vykradená auta, takový obrázek by už ve Spáleném Poříčí mohl být brzy minulostí. V boji s vandalismem mají městu pomáhat nové kamery.

Spálené Poříčí na jižním Plzeňsku trápí už delší dobu vandalismus. Lidí, kteří s ním mají nějakou zkušenost, je hodně. Problémem jsou i krádeže.

„Rozbili mi okno a vlezli tam zahradou. Vykradli mi všechno, co jsem měla ráda, starožitnosti po rodičích. Prostě po tom šli," vypověděla svůj zážitek paní Jarmila ze Spáleného Poříčí.

Takových případů je ale víc a podle starosty Spáleného Poříčí Pavla Čížka jde někdy dokonce o organizované skupiny.

„Objeví se tady nějaká banda vždycky v určitou dobu, která prostě vykrádá z aut věci; dochází k tomu nárazově. Bývá to kolem silnice první třídy. Stane se to třeba v Příbrami, potom u nás v Rožmitále. Prostě takové ty nárazy by měly být zachyceny,“ přibližuje stav věci Pavel Čížek.

Radnice nechala už při rekonstrukci náměstí nainstalovat optické kabely, aby bylo připojení kamerového systému co nejsnazší. Umístění kamer do ulic je podle většiny obyvatel Spáleného Poříčí dobrý nápad. Podle paní Jarmily by jich mohlo být ještě víc.

„Já si myslím, že by to bylo dobré, ale nejen kolem náměstí. Ono by to bylo třeba ve všech ulicích," sděluje svůj názor obyvatelka Spáleného Poříčí, paní Jarmila.

První etapa instalace nového kamerového systému by měla být dokončena v tomto roce a město za ni zaplatí přibližně 200 tisíc korun. Peníze zřejmě půjdou z městské kasy. Kamery budou napojeny na policejní portál a budou dohlížet na náměstí, autobusové nádraží a prostor před hotelem.

autoři: jnm , sch
Spustit audio