Válka na Ukrajině vrací do hry i venezuelskou ropu

13. červen 2022

Válka na Ukrajině má nečekané dopady na druhém konci planety. Kvůli snaze zbavit se závislosti na ruské ropě se na světové trhy pokradmu vrací jeden z nejtvrdší autoritářských režimů, kterým je Venezuela prezidenta Nicoláse Madura.

Americký prezident Joe Biden po mnoha letech mlčení navázal na začátku března první přímý kontakt s venezuelskou vládou. Do Caracasu vyslal oficiální delegaci, která jednala o propuštění dvou vězněných Američanů. V zákulisí se ale už tehdy zřejmě jednalo také o ropě.

Čtěte také

Bylo to krátce po ruské invazi na Ukrajinu a ceny plynu i ropy na světových trzích rostly. A rostl také zájem americké vlády hledat pro své spojence v Evropě jiné energetické zdroje.

Už v polovině května americká administrativa povolila ropné společnosti Chevron částečně obnovit její aktivity ve Venezuele a ze sankčního seznamu vyškrtla jméno vysoce postaveného představitele venezuelské státní ropné společnosti PDVSA a zároveň synovce venezuelské první dámy Carlose Erika Malpica.

Po vyhlášení šestého balíku evropských sankcí, který se týká také dovozu ruské ropy, pak agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje v americkém ministerstvu zahraničí informovala o tom, že španělská ropná společnost Repsol SA a italská Eni SpA dostaly výjimku a smějí do Evropy dovézt venezuelskou ropu.

Venezuela se vrací

Za tuto ropu Venezuela nemá dostat žádné peníze – je to jen způsob, jak bude splácet své staré dluhy. Je to ale důležitý krok, který vrací venezuelskou ropu na trh a dává režimu prezidenta Nicoláse Madura dobré vyhlídky do příštích let.

Nebude se tak muset orientovat výhradně na Čínu a Írán, i když i v tomhle směru Venezuela udělala v posledních dnech významný pokrok, když podepsala s Teheránem smlouvu o spolupráci na příštích 20 let a převzala do užívání druhý tanker íránské výroby.

I když Spojené státy ujišťují venezuelskou opozici o pokračující podpoře je jasné, že tři roky „maximálního tlaku“ v podobě mimořádně přísných sankcí jsou pomalu u konce. Madurův režim se tak může těšit na růst příjmů z prodeje ropy a posílení své domácí pozice před příštími prezidentskými volbami plánovanými na rok 2024.

Jak důležité jsou příjmy z ropy pro stabilitu venezuelského režimu a proč opozice nebyla schopná oslabeného Madura svrhnout? Těmito otázkami se zabývá tento díl pořadu Za obzorem.

autoři: Eduard Freisler , onh
Spustit audio

Související