Valachová: Pokud škola šikanu vědomě neřešila, je třeba vyvodit personální důsledky

19. únor 2016

Pokud se prokáže, že vedení pražské střední průmyslové školy Na Třebešíně vědělo o šikaně učitelky a situaci neřešilo, očekává ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD vyvození personálních důsledků. K tomu je oprávněn zřizovatel školy, tedy hlavní město Praha. Valachová se dnes sešla s ředitelem školy Františkem Bártlem. Ten už dříve oznámil, že odstoupit nehodlá.

„Tento případ je jiný v tom, že všichni víme, co se tam stalo. Existují nahrávky. Pokud se prokáže, že vedení školy vědělo o té situaci nebo že nedodrželo preventivní postupy, které má nastaveny jak v rámci preventivního působení, tak v rámci školského řádu, tak se domnívám, že je jediné možné řešení, že budou vyvozeny personální důsledky vůči vedení školy,“ prohlásila ministryně.

Na schůzce byli také náměstek pražské primátorky pro oblast školství Petr Dolínek, ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal a generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn.

Pražský magistrát se zatím ředitele školy odvolat nechystá. Chce počkat na výsledek šetření České školní inspekce a Oblastního inspektorátu bezpečnosti práce. Vedení školy svého zřizovatele o šikaně učitelky neinformovalo, považovalo prý případ za interní záležitost. Na veřejnost se tak dostal až prostřednictvím médií.

Tři studenti svoji učitelku údajně nejméně půl roku psychicky i fyzicky týrali. Žena na začátku února zemřela. Škola odmítá, že by její úmrtí se šikanou souviselo. Valachová si dnes vyslechla nejnovější informace o dosavadních výsledcích šetření.

Příští úterý se ministryně do školy vypraví společně s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO), aby podpořily žáky i učitele a probraly s nimi závažnost případu i význam obnovení dobrého klimatu.

Studentům může hrozit vyloučení

Na střední průmyslové škole Na Třebešíně působí už od úterý školní inspekce. Zaměřuje se na celkovou atmosféru v kolektivu. Zjišťuje, jak funguje školní psycholog i další pracovníci nebo jestli se případy šikany objevily už v minulosti a jak je škola řešila. Zkoumat se budou také vztahy mezi žáky a učiteli. Minimálně měsíc pak potrvá, než inspekce zjištění vyhodnotí.

Škola už za údajnou šikanu potrestala tři studenty podmínečným vyloučením a trojkami z chování. Ministryně Valachová dnes připomněla, že tento trest nemusí být definitivní a škola může ještě přitvrdit:

„S ohledem na to, že byly zveřejněny další nahrávky, které ředitel školy neměl k dispozici, jsme ve shodě v tom, že jsou dány důvody pro nové řízení, jehož důsledkem může být i vyloučení studentů ze školy.“

Čtěte také

Také podle Dolínka si studenti zaslouží tvrdší trest. „Myslím si, že v okamžiku, kdy pan ředitel rozhodoval o podmínečném vyloučení, viděl jenom jedno video. A to video bylo jiné než ostatní, co byla zveřejněna. Takže očekávám, že pan ředitel by měl podle mě v pondělí zahájit správní řízení, které povede k tomuto vyloučení, protože ta další videa jsou natolik tvrdá, že asi není možné v tom pokračovat,“ řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Mohl by se ale rozšířit i počet studentů potrestaných za to, že se k šikaně učitelky připojili. To bude záležet na řediteli školy, který má v tomto ohledu poslední slovo.

autoři: ČRo , vma
Spustit audio