Vakcíny proti covidu nemají negativní vliv na plodnost žen ani mužů, ujišťují lékaři v Británii

7. březen 2021

Neexistují důkazy o tom, že by vakcíny proti nemoci covid-19 jakkoliv ovlivňovaly plodnost. Zdůrazňuje to britský nedělník Observer, podle kterého hlavně mladé ženy váhají, jestli se nechat naočkovat. List shrnuje důvody, proč by to udělat měly, jakmile budou mít příležitost.

Observer cituje třicátnici Amy Taylorovou, která jinak očkování proti koronaviru podporuje a vidí v něm cestu z pandemie. K pochybnostem ji ale přivedly názory jejích kamarádek.

„Obava o plodnost hraje na citlivou strunu mnohých třicátnic, které v tomto směru tak jako tak pociťují určitou nejistotu. Říkají si, jestli rozhodnutí mít dítě neodkládaly příliš dlouho, jestli nebudou muset využít asistované reprodukce a jestli by si neměly nechat zmrazit vajíčka. Nechceme k tomu všemu přidávat další důvod, který by mohl snížit naše šance na mateřství,“ vysvětluje Taylorová.

Čtěte také

Podle Observeru je strach z ohrožení plodnosti jedním z hlavních motivů, kvůli kterému část společnosti váhá, jestli se nechat očkovat. Lékaři a vědci přitom opakují a ujišťují, že jde o liché obavy.

„Není namístě přemýšlet o tom, že by vakcinace nějak mohla ovlivnit plodnost,“ prohlásil nedávno ve vysílání stanice ITV zdravotnický poradce britské vlády Jonathan Van-Tam. Dodal, že neexistují žádné důkazy o tom, že by vakcína měla nějaký vliv na plánování rodiny.

Společné prohlášení vydaly také profesní organizace britských porodníků i porodních asistentek. Také podle nich neexistuje žádný biologický mechanismus, kterým by vakcíny proti covidu-19 mohly ovlivňovat ženskou plodnost. A i další organizace doplňují, že chybí jakýkoliv teoretický důvod věřit, že by očkování mělo nějaký efekt na plodnost žen, ale i mužů.

Páry, které jsou kvůli neplodnosti v lékařské péči, mohou začít s léčbou okamžitě po přijmutí vakcíny proti koronaviru. Očkování prý totiž nepředstavuje překážku pro dárce spermií nebo vajíček. A dokonce ani ženy, které v minulosti opakovaně potratily a snaží se znovu otěhotnět, nemají podle lékařů důvod s vakcinací vyčkávat. 

Strach vyvěrá nejspíš z dezinformací

Předseda výkonného výboru Britské společnosti pro plodnost Raj Mathur podotýká, že je zatím k dispozici velmi málo dat o tom, proč někteří lidé váhají s očkováním a jaké pro to mají důvody. Přesto prý slýchává řadu obav, některé přitom plynou také od zdravotníků.

Čtěte také

Mathur má za to, že strach o účinky vakcín na plodnost zřejmě vyvěrá z dezinformací. Očkovací látka podle tohoto experta nezabrání ženám otěhotnět. Ba naopak – očkování považuje za nejlepší způsob, jak snížit riziko nákazy v průběhu těhotenství.

Že jsou obavy rozšířené i mezi zdravotnicemi, to potvrzuje i odbornice na reprodukční medicínu Virginia Beckettová. Může přitom jít o důležité varování do budoucna, protože většina těchto žen ještě ani nemá k vakcíně přístup.

Dezinformace, které se kolem otázky plodnosti objevily, podle Beckettové vycházejí do značné míry z komentáře jednoho bývalého zaměstnance firmy Pfizer.

Ten napsal, že by imunitní odpověď vyvolaná vakcínou mohla způsobit poškození placenty. Příspěvek s tímto tvrzením byl sice později odstraněn a informace, kterou obsahoval, zpochybněna. Jenže myšlenka se mezitím šířila dál a dařilo se jí zejména mezi lidmi, kteří už dříve měli z nějakého důvodu o vakcíně pochybnosti.

Čtěte také

Virginia Beckettová si uvědomuje, že bojovat proti takové dezinformaci je velmi složité. Sama proto nahrála na sociální síť Twitter video, kde vysvětluje, že není biologicky možné, aby očkovací látka ovlivnila plodnost. I podle ní je ale jisté to, že covid-19 představuje pro těhotné ženy nebezpečí.

Na vrcholu aktuální vlny pandemie tvořily devět procent pacientů na britských jednotkách intenzivní péče ženy těhotné nebo krátce po porodu. A podle Beckettové zdravotníci zaznamenali trojnásobně zvýšený počet předčasných porodů, píše nedělník Observer.

Může se z prvních uniformovaných jednotek Frontexu stát zárodek evropské armády? Jaký je recept německého Heidelbergu na přeměnu v klimaticky neutrální město? Keňská policie se snaží napravit svou reputaci na Twitteru. A letecká společnost v Austrálii hodlá oživit zájem o cestování zavedením letů do neznáma.

Taková jsou témata Světu ve 20 minutách, který připravila Tea Veseláková. Můžete si ho poslechnout v audiozáznamu.

Spustit audio

Související