‚Vakcín je málo.‘ Některé nemocnice pozastavují očkování první dávkou, nařídilo jim to ministerstvo

27. leden 2021 11:55

Nemocnice v Kolíně, Slaném i jiných částech České republiky ruší seniorům termíny na očkování první dávky proti vakcíně covid-19. Kvůli malým dodávkám jim to nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Jak dlouho bude očkování prvním dávkou vakcíny zastavené, zatím není podle středočeské hejtmanky Petry Peckové ze STAN jasné.

„Na videokonferenci s hejtmany, ministerstvem zdravotnictví a panem premiérem padl jasný pokyn. Vakcín je v současné době málo a na řadu přichází ti, kteří potřebují přeočkování, a pro ně vakcíny musíme mít. Očkování bude zpomaleno, někde až pozastaveno,“ řekla středočeská hejtmanka Petra Pecková z hnutí STAN. Kraje si tak nyní musí propočítat, jak naložit s dostupnými dávkami.

„Na videokonferenci s hejtmany, ministerstvem zdravotnictví a panem premiérem padl jasný pokyn. Vakcín je v současné době málo a na řadu přichází ti, kteří potřebují přeočkování, a pro ně vakcíny musíme mít. Očkování bude zpomaleno, někde až pozastaveno,“ řekla Radiožurnálu Pecková. Kraje si tak nyní musí propočítat, jak naložit s dostupnými dávkami.

eště minulý týden přitom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) odsoudil praxi některých nemocnic, které si část zásilek vakcíny schovávaly, aby měly dostatek látky pro druhou dávku. „Není podle našeho doporučení, že by si očkovací centra měla schovávat tuto dávku,“ řekl ministr na dotaz serveru iROZHLAS.cz na páteční tiskové konferenci. Krajským koordinátorům ale zároveň doporučil, aby zajistili „průběžné a kontinuální očkování“.

Dodávka vakcín od firmy Pfizer se má v zemích Evropské unie v příštích týdnech oproti původním plánům snížit asi o pětinu. „Očkování běží, nicméně máme problémy s dodávkami. Ty jsou kráceny na 60 až 80 procent, platit by to mělo ještě dva týdny. Poté by se měly vrátit na původní úroveň,“ řekl po středečním jednání Ústředního krizového štábu jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD). Ministr vnitra naopak potvrdil, že do Česka přichází první vakcíny od firmy Moderna.

autor: Andrea Kubová
Spustit audio