Vakcín je dost, očkování zrychlí. Registrace by se nově měla otevřít i pro lidi starší 55 let

Ministerstvo zdravotnictví tento týden velmi pravděpodobně otevře registraci k očkování proti koronaviru lidem starším 55 let. Podle ministra zdravotnictví za hnutí ANO Petra Arenbergera by možnost přihlásit se měla dostat každý týden nová skupina obyvatel. Věková hranice by se měla snižovat vždy o pět let.

Čtěte také

Lidé starší 55 let by se o vakcíny mohli začít hlásit už od středy. Navrhuje to premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Znamenalo by to, že se k očkování bude moct přihlásit dalších 650 tisíc obyvatel. Více než 100 tisíc z nich už přitom bylo aspoň jednou dávkou naočkováno – šlo o zdravotníky, učitele nebo třeba pracovníky kritické infrastruktury.

Minulý pátek spustilo ministerstvo zdravotnictví registrace k očkování pro lidi starší 60 let. Podle víkendových informací ministra Arenbergera se o vakcíny přihlásilo už přes 100 tisíc lidí, skoro 30 tisíc z nich už získalo termín očkování. Přesto na vakcíny nadále čekají rizikovější skupiny obyvatel – přes 60 tisíc lidí starších 80 let, a dokonce přes 180 tisíc lidí starších 70 let.

Vakcín je dostatek

Podle ministerského odhadu květnových dodávek vakcín by mělo dorazit 2,3 milionu dávek vakcín. Do těchto čísel nejsou započítány vakcíny firmy Johnson & Johnson, jejichž přesné počty zatím nejsou známé. I tak to znamená, že vakcín bude dost, jde jen o to je dostat k lidem, kteří je nejvíc potřebují.

Pokud máte otázky na pandemii koronaviru, testování nebo očkování, pište na náš mail covid@rozhlas.cz.

Ministerstvo zdravotnictví by chtělo otevírat registrace pro nové skupiny obyvatel každý týden. Věková hranice by se měla snižovat vždy o pět let. Vakcín bude přibývat a v každé z dalších skupin obyvatel, pro které se budou registrace otevírat, jsou už desítky tisíc lidí aspoň jednou dávkou naočkovány. Nic tedy nebrání tomu, aby proočkování populace bylo čím dál rychlejší.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související