Václav Větvička

13. květen 2008

Do studia Radiožurnálu přišel v úterý botanik Václav Větvička. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvil o dopadech klimatických změn na flóru v Česku nebo o tom, jak si člověk váží toho, co mu poskytuje příroda. V úterý 13. dubna bude hostem novinář a reportér Stanislav Motl.

Vnímá Václav Větvička vůbec ještě svůj obor, když jde například po ulici? "Naopak, je to nemoc z povolání. Jsem na tom asi hůř než lékaři, kteří nikdy nevidí zdravého člověka nebo špatně diagnostikovaného a hned by ordinovali. Tak toto je můj případ. Když vidím výsadby ve špatném nebo takovém stavu, tak to mě bere velmi. To je jedna stránka věci. Druhá stránka věci je taková, že jdu po ulici a ani snad nepřejdu, aby se někdo na něco nezeptal," uvedl známý botanik.

Botanik a donedávna i ředitel pražské Botanické zahrady Václav Větvička řekl, že v každém arboretu je kytka, která je nějakým způsobem dominantní. Například v Botanické zahradě je to převisle rostoucí jinan (ginko biloba), samčí exemplář. "V zahradách, a třeba i v té naší botanické, roste strom, který se jmenuje metasekvoje čínská. To je strom, který byl považován za vyhynulý ve třetihorách. Ale v roce 1942 Číňané objevili celý porost ve střední Číně," doplnil botanik.

A lze ještě něco objevit v rostlinné říši v Česku? "Ve světě samozřejmě, u nás také. Třeba před lety můj kolega Kovanda objevil v Českém středohoří nový druh jeřábu, který nazval jeřáb český. A tento jeřáb český dodneška stojí v cestě výstavbě dálnice přes České středohoří. Dokud nenapěstujeme a nevysadíme sto jeřábů českých, tak dálnice nebude," dodal Václav Větvička.

autor: vij
Spustit audio