Václav Souček: Mlýnský kámen

„Slyším mlýnský kámen, jak se otáčí…“ Text Dušana Vančury pro Spirituál Kvintet byl původně o božích mlýnech, ale to by před bedlivými zraky tehdejšího Úřadu pro tisk a informace neprošlo. 

Božími mlýny se obvykle utěšujeme, když se soudní procesy mění na vleklá procesí do soudních síní bez konce. Jenže spěch bývá špatný rádce a omyly soudů jsou potom osudové.

Zaujaly dvě čerstvé zprávy ze světa justice: švagr španělského krále nastoupil do vězení k výkonu trestu za daňové podvody; a automobilový koncern Volkswagen odsouhlasil pokutu jedné miliardy Euro, vyměřenou za podvodné úpravy emisí, přičemž na předsedu představenstva firmy Audi byla uvalena vyšetřovací vazba.

Zopakujme si, že nelze srovnávat nesrovnatelné… jen v té souvislosti člověka napadne, že aby se mlýnský kámen světských soudů otáčel, musí ho někdo, nebo něco přimět k pohybu. Jinak nemele.

Větrný mlýn v Třebíči
autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.