Václav Pačes: Vyplacení zisku akcionářům by ztížilo budoucnost ČEZu

Kdy bylo jasné, že dojde ke zrušení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín? A jaký signál vysíláme zahraničním investorům a partnerům? Ptala se moderátorka Helena Šulcová Václava Pačese, místopředsedy dozorčí rady společnosti ČEZ.

Dozorčí rada se podle Václava Pačese zabývala tendrem na každém zasedání. „Postupně se situace vyhrocovala,“ popisuje. Už před čtyřmi měsíci prý bylo jasné, že vláda nebude schopná rozhodnout a garantovat dostavbu.

„Myslím, že jsou všichni tvrdí vyjednavači,“ konstatuje k pohledu zahraničních partnerů. „Museli tušit, že k něčemu takovému by mohlo dojít,“ dodává s tím, že trh s energií je nestabilní a každý musí počítat se vším.

Společnost ČEZ už však investovala do přípravy tendru. Nedojde ke zdražení elektrické energie? „Elektřina se zdražuje podle principů, které nejsou tržní. Nikdo nemůže říct, jak se budou ceny vyvíjet, ale myslím, že nebudou záviset na penězích, které ČEZ investoval do tendru,“ uvažuje Václav Pačes.

Proč by zavedl jednotnou energetickou politiku Evropské unie? A z jakého důvodu je pro nás jaderná energetika výhodná? I to jste mohli slyšet krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio