Václav Janík ze Šternberka chce v automobilovém závodě do vrchu Ecce Homo prolomit osobní rekord

31. květen 2018

Automobilový jezdec ze Šternberka Václav Janík bude útočit na osobní rekord na známé trati Ecce Homo. Navíc se chce ve víkendovém závodě automobilů do vrchu umístit v první desítce absolutního pořadí evropského šampionátu. Po návratu z Itálie teď studuje domácí trať. Povrch, případně některé zábrany u ní, se podle něj mění každý rok. Jeho mechanici ladí závodní vůz na co nejvyšší výkon.

„Odstraňujeme technickou závadu z Itálie a jinak běžná údržba, to znamená spojka, oleje, převody. Jinak zůstává všechno původní,“ říká hlavní mechanik Václava Janíka František Andrýsek, který právě odstraňuje závadu v motoru. „Přisává nám to lehce falešný vzduch, což znamená, že to musíme přetěsnit. Oprava asi na jeden den, nic složitého,“ dodává.

Pokud vše vyjde bez potíží včetně příznivého počasí, pak chce Václav Janík útočit na svůj osobní rekord, 2 minuty 53 vteřin. „Už loni jsme chtěli ten náš čas trochu zlepšit, ale bohužel počasí nám to překazilo. Pokud budou ideální podmínky, tak bychom chtěli o nějaké dvě, tři vteřinky ten náš čas posunout, protože si myslíme, že to auto na to teď má. Záleží samozřejmě, jestli nám vyjde počasí a jestli si všechno sedne,“ komentuje závodník.

Trať Ecce Homo zná Václav Janík zpaměti. Přesto si ji před závodem často projíždí. „Člověk se potřebuje dostat do toho závodního režimu, musí si to projet, na trati přibydou pneumatiky, svodidla. Na horní část, na Lipině, se předělávají svodidla, takže i z toho důvodu se tam člověk musí projet. Máme tady i jezdce, které to učíme, takže i s nimi tu trať projíždíme,“ vysvětluje.

Závod se pojede v neděli

Znalost domácí trati sice může pomoci, pocit odpovědnosti před vlastními fanoušky ale také svazuje. „Před tím závodem má člověk trému, když vidí, kolik je tady lidí, kolik lidí ho přišlo podpořit. To je nervozita spíš před tím závodem, ale jak odstartuje, tak to z člověka spadne a snaží se zajet co nejlíp,“ uzavírá Janík.

Pokud program závodu Ecce Homo neprodlouží nehody jezdců nebo případné dešťové přeháňky, pak bude o umístění Václava Janíka jasno v neděli kolem 16. hodiny.

autor: min
Spustit audio