„V zápasech často rozhodují detaily,“ míní Slavomír Lener. Hokejový zápas pomůže analyzovat speciální videotechnika

29. duben 2015

Ačkoliv hraje roli prostředníka mezi hokejovým mužstvem a vnějškem, snaží se být stále u týmu, sledovat tréninky a zápasy, jednoduše být více v hokejovém dění než v diplomatickém. Takhle svou úlohu vnímá manažer české hokejové reprezentace Slavomír Lener. Hokejové MS v Praze a Ostravě je za dveřmi. Jaká panuje atmosféra v českém týmu?

Nebylo to tak dávno, kdy naposledy viděl hokej, ze kterého měl radost. Šlo přitom o jeden z posledních přípravných zápasů českých hokejistů ve Švédsku. „Naši hráli úžasný hokej se vším všudy, kluci se bavili a při tom plnili, co trenéři chtějí, a tak by to mělo vypadat,“ pochvaluje si.

Právě trenéři mají připravit strategii, zanalyzovat hru soupeře a na tom postavit taktiku týmu. A k tomu by jim měla dobře posloužit technika, kterou český tým použije jako první na světě. Jedná se o video, přesněji řečeno speciální aplikaci, která dokáže analyzovat hru.

Nový systém, který by měl vše zjednodušit, roztřídit a ušetřit čas, pomáhá analyzovat techniku, pohyb, bruslení, střely, jednotlivé situace a přesilové hry nebo forčeking. „Technika vše připraví, dodá servis, ale sama soupeře neporazí,“ dodává s tím, že podobnou pomůcku používali Němci při MS ve fotbale v Brazílii.

Čtěte také

A jak rychle dokáže nový systém pracovat? „Chceme výstupy v průběhu zápasu, trenéři přijdou do kabiny a do dvou minut dostanou podstatné informace,“ říká.

Jakub Voráček? Ideální kapitán

Úvodní zápas na MS sehraje český tým se Švédskem. „Od Švédů si můžeme vzít pracovitost, být více organizovaní a v přípravě mimo led poctivější, ale co se týče hokeje, tak když se klukům daří, tak jsem pořád kreativnější a tvořivější,“ podotýká.

Slavomír Lener

Očekávání jsou podle něj velká a každý zápas bude velice těžký. Proto se čeští hokejisté musí připravit i na takzvaně papírově slabší soupeře, jako například na Francii, která hrála na předešlých šampionátech pohledný hokej.


Hráčům budou hrát v kabině Kabáti, Hana Zagorová nebo Karel Zich. „Za poslední tři čtyři roky kluci dost často zkouší něco nového, pak takzvaně buchneme, a okamžitě se vrátíme k rutině,“ naznačuje Slavomír Lener

Vzpomíná také na hokejový šampionát v roce 2004, který se hrál v Praze a kdy byla byla domácí atmosféra famózní. „Věříme, že se nám podaří vstoupit do šampionátu dobře a že pojedeme na té vlně co nejdál,“ vysvětluje s tím, že mnohdy rozhodují v zápasech detaily, každý systém přitom padá s individuální chybou.

A právě do systému se musí zařadit i hráči z NHL – například kapitán týmu Jakub Voráček je podle něj hráč, který strhne především na ledě svým nasazením a nezištností. „Pracuje pro tým a každý s ním rád hraje,“ nastiňuje.

Každý se v kabině snaží, aby mužstvo šlapalo

Ve své kariéře rád vzpomíná na společné trénování s Vladimírem Růžičkou, na nekonečné debaty o taktice a kdo má s kým hrát. O to více ho mrzí nedávná kauza půlmilionového úplatku. „Mrzí mne to za celý hokej, když taková záležitost vyleze těsně před mistrovstvím, těšíte se a někdo vám do toho hodí takové vidle,“ podotýká.

Čtěte také

Snaží se od těchto věcí oprostit a soustředí se na své povinnosti, a stejně tak postupují i trenéři, kteří se v kabině snaží, aby mužstvo šlapalo. „Je to jediná možná cesta,“ podotýká. Vladimír Růžička se podle něj po šampionátu k celé záležitosti postaví tak, jak to přesně bylo. „Pro mě se nic nestalo, není ani důvod zaujímat nějaký postoj,“ míní.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.