V zahrádkářské hospodě pípa nezahálí. Nakonec dojde i na tamní hymnu

8. květen 2018

Většinu členů Českého zahrádkářského svazu tvoří lidé z takzvaných kolonií. Zahrádkářské osady jsou hlavně ve městech. Je jich téměř 100 tisíc a proto věnujeme tomuto specifickému světu další seriál Radiožurnálu. Během natáčení jsme objevili v jedné z opavských kolonií dokonce zahrádkářskou hospodu.

Vypadá jako obyčejný dřevěný přístřešek v kolonii Za Vodárnou 1 v Opavě. Kdyby ovšem neměl u vchodu velký nápis Krmítko, pod střechou dvě dlouhé lavice a pořádný stůl.

Bývala to kdysi zahrada navíc, ale protože nebylo kde posedět a schůzovat, nápad na osadní hospůdku přišel velmi rychle. Probírá se tady všechno – od války se slimáky až po vytyčování tras společných výletů. A pípa nezahálí.

Mají tady nejtlustší kroniku, jakou jsem kdy viděl, plnou fotek a zápisů. Dokonce přišla i jedna zajímavá návštěva – Bára Špotáková se svou maminkou.

V Krmítku je to prý lepší než v hospodě, protože nechybí vůbec nic a k záhonům to má každý pár metrů. A když přijde ta správná chvíle, začne se hromadně zpívat. Třeba místní zahrádkářská hymna.

Poslechněte si hymnu na konci reportáže!

foto z akce v kolinii Za Vodárnou 1 v Opavě
autor: mrk
Spustit audio