V Ústí nad Orlicí sociální pracovníci spolupracují s romskými lídry. Společně zlepšují život ve vyloučených lokalitách

2. říjen 2018

V Ústí nad Orlicí žije okolo dvou set Romů. Nebydlí na jednom místě, ale jsou rozdělení do čtyř hlavních lokalit označených za sociálně vyloučené. Ve všech těchto oblastech Romové obývají převážně městské byty. Všechny lokality pravidelně navštěvují komunitní pracovníci. Jak to na jednotlivých místech vypadá zjišťovala Barbora Soukupová:

“Nejdříve chodíme do Kerhatic, což je místní část města Ústí nad Orlicí za železniční tratí. V této části máme kolem 40 klientů, ke kterým pravidelně docházíme.”

Daniela Hodoušková pracuje jako vedoucí sociální pracovnice projektu Komunitní práce v Ústí nad Orlicí. Spolu se svým týmem lokality pravidelně navštěvuje a řeší s lidmi různé problémy.

“Řešíme například nezaměstnanost, dluhy, exekuce, ale i sousedské spory. V Kerhaticích je dalším velkým problémem drobná kriminalita a drogy.”

Domů, ve kterých Romové v Kerhaticích bydlí, je několik. Některé jsou v dobrém stavu, jiné v horším.

“Někteří z klientů žijí v domě, který je v hrozném, vybydleném stavu. Další část klientů bydlí v městských bytech. Ti se o ně v rámci možností starají.”

V jednom z městských bytů bydlí paní Božena. Na místní poměry si nestěžuje.

“Bydlím tu už spoustu let. Moje děti tu vyrostly, chodily do mateřské školky, pak na základní školu. Od páté třídy se musí dojíždět do Ústí. Kerhatice jsou menší vesnička, dá se to, je to tam hezký. My máme městské byty. Udržujeme si je.”

O domy se starají i jejich obyvatelé

Další tři lokality jsou od sebe navzájem vzdálené necelý kilometr. První z nich je v ulici J.K.Tyla v blízkosti vlakové stanice Ústí nad Orlicí – město.

“Jedná se o bytový dům, který má dva vchody. V současné době tam bydlí kolem 40 dospělých osob a hromada dětí. Dům obývají jak Romové, tak neromové. Byty jsou v podstatě v pořádku. Nepořádek bývá na chodbách, ale jeho úklid si obyvatelé lokality mezi sebou střídají.”

V ulici J.K.Tyla jsou podle Daniely Hodouškové podobné problémy jako v ostatních lokalitách. Situaci se tam ale snaží zlepšit asistenti prevence kriminality, kteří mají v jednom z městských bytů svou kancelář.

“Mají tu svou kancelář, ale neznamená to, že by v ní pořád jen seděli. Dochází do ostatních lokalit, do terénu, nebo kontrolují chatovou oblast Amerika.”

Za tratí u ulice J.K.Tyla je další dům, který navštěvují asistenti prevence kriminality a komunitní pracovníci. Nachází se v ulici Svatopluka Čecha.

Nezaměstnanost, dluhy, exekuce

“Tento bytový dům má opět dva vchody. Žijí v něm jak Romové, tak neromští obyvatelé. Máme tu tři rodiny, ke kterým docházíme pravidelně. Zase tu řešíme podobné problémy – nezaměstnanost, dluhy, exekuce, apod.”

Poslední sociálně vyloučenou oblastí v Ústí nad Orlicí je část ulice Hylváty, kde je několik městských bytových domů. Jejich součástí jsou i malé zahrádky, které mají jednotlivé byty k dispozici.

“V Hylvátech máme tři domy, které jsou od sebe vzdáleny asi 300 metrů. V každém z domů může bydlet okolo deseti lidí, tzn. 2 až 3 rodiny. I v této oblasti se nachází jak Romové, tak neromové a dá se říct, že spolu vycházejí.”

V Hylvátech také sídlí nízkoprahové zařízení pro děti a mládež a jsou tu dvě větší fabriky, ve kterých pracuje hned několik klientů Daniely Hodouškové. Kromě asistentů prevence kriminality má každá z uvedených oblastí svého lídra, vybraného z řad obyvatel. Ti všichni se snaží situaci jednotlivých obydlí neustále zlepšovat.

autor: SOB
Spustit audio